naar Marker Nieuws indexpagina
Fok in de schroef
 
P2000 Melding
18:11:44, 29 augustus 2009
 VAARTUIG STUUR PROBLEMEN, PRIO 2, STATION MKN (Marken), EHUZUI (Enkhuizen), WDS (Wijdenes)
 

 

 

 

 

WIJDENES – Zaterdagmiddag sommigen stonden net op het punt te gaan eten, maar de reddingsboot gaat voor dus toen om 18:12 uur de pieper ging sprongen op diverse stations aan het Markermeer de opstappers in de auto. De pieper gaf aan dat een boot stuur- of motorproblemen had.

De prioriteit was 2 dus er was geen acuut levensgevaar. Merkwaardig was echter dat Marken, Enkhuizen en Wijdenes waren gealarmeerd, terwijl Zeevang, die al op het water was na een eerdere klus, ook nog er op uit werd gestuurd. Waarom zoveel boten bij een prio 2 melding? Dat kon maar 1 ding betekenen: er was niet helemaal duidelijk waar de boot lag. Via de marifoon was bekend geworden dat het om een gehuurd Bavaria-zeiljacht ging met 6 Duitsers aan boord. Die gaven ook netjes een geografische positie door, maar eenmaal ter plekke was er in de verre omtrek geen zeiljacht te bekennen.

De Watersport uit Enkhuizen beschikt over een peilantenne dus die is de marifoonzender gaan peilen. Met zo’n peiling kun je niet de plaats bepalen van de zender, maar je bepaalt wel de richting waaruit deze komt. Op een grote plas als het Markermeer heb je dan nog wel steeds een heel eind water te controleren. De peiling gaf een lijn aan van ruwweg Oosterleek, via de grote EA-1 boei in de vaargeul Enkhuizen-Amsterdam tot de dijk van Flevoland ergens halfweg Almere en Lelystad. Omdat er verder weinig zeilverkeer was, had een van de boten het jacht uiteindelijk toch nog snel visueel in zicht, waarna alle 5 reddingboten zich een paar kilometer uit de kust van Flevoland rond het jacht verzamelden.

De fok bleek in de schroef terecht te zijn gekomen en mogelijk was daarmee ook moeilijk te sturen, want men had het niet aangedurfd om zeilend een veilige haven te bereiken. Men wilde graag naar Hoorn gesleept worden, maar die jachthaven ligt op dit moment vol, dus als alternatief kwam er Volendam uit. Dat ligt aardig in de richting van Marken, dus de grote Marker boot de Frans Verkade heeft het jacht op sleeptouw genomen. De Watersport uit Enkhuizen, de Hendrik Jacob uit Marken, de Beer uit Warder/Zeevang en de Mantelmeeuw uit Wijdenes zijn daarop teruggekeerd naar de respectievelijke reddingsstations.

 

 

 

 

 

Bron: www.112venhuizen.nl , zaterdag 29 augustus 2009

 
 naar Marker Nieuws indexpagina