naar Marker Nieuws indexpagina
Nieuwe plannen voor Markermeer-IJmeer bieden kans
  De nieuwe plannen voor de inrichting van het Markermeer-IJmeer bieden mogelijkheden voor de ontwikkeling van de watersport. Er zijn echter ook wel een paar zaken, waar we ons zorgen over maken”, zegt Richard Lijnsvelt, regiovertegenwoordiger van het Watersportverbond voor het IJsselmeer/Markermeer. De plannen werden maandag 7 september j.l. aangeboden aan Staatssecretaris Tineke Huizinga van Verkeer en Waterstaat tijdens een vaartocht vanuit Lelystad. Het plan is opgesteld door de provincies Flevoland en Noord-Holland. Leden van het regioteam IJsselmeer-Markermeer van het Watersportverbond zijn vanaf het begin bij het project betrokken en hebben vele uren besteed aan vergaderingen, gespreksgroepen, brainstormsessies, klankbordbijeenkomsten en dergelijke.

In het Markermeer is sprake van een slibprobleem, hebben deskundigen vastgesteld. Het rondzwevend slib beperkt het doorzicht, dat is niet goed voor de driehoeksmosselen, die weer een belangrijke voedselbron zijn voor een aantal beschermde vogelsoorten. In het plan wordt een aantal maatregelen voorgesteld om het slibprobleem aan te pakken. Maar de provincies willen mèèr doen om de natuurkwaliteiten van het Markermeer en IJmeer te verbeteren. Een robuuste natuur geeft immers ook ruimte voor versterking van de recreatiemogelijkheden. Groei van het aantal vaste ligplaatsen, maar ook het realiseren van nieuwe aanlegmogelijkheden en vaardoelen, al of niet in combinatie met nieuwe natuurgebieden, moeten het nieuwe Blauwe Hart van Nederland ook in economische zin een impuls geven. “Daar zijn we blij mee”, zegt Richard Lijnsvelt.

“We maken ons echter ook zorgen over een aantal van de voorgestelde natuurprojecten. Zo is er sprake van de aanleg van een oermoeras langs de Houtribdijk. Dat moet niet zo groot worden dat het de vaarroute tussen Lelystad en Enkhuizen doorkruist. Aanleg van vooroevers langs de kale dijk tussen Almere en Lelystad is prima, zeker als je dat combineert met het realiseren van wat aanlegsteigers of ankerboeien, maar het moet de openheid en bevaarbaarheid van het grote water niet aantasten. En grote moeite hebben we met de mogelijke aanleg van een aantal luwtedammen voor het Hoornsche Hop. Voor toervaarders van en naar Hoorn zouden dat grote en gevaarlijke obstakels kunnen zijn, maar ook voor Hoorn als zeilwedstrijd- en opleidingscentrum voor de jeugd kan de verkleining van het vaarwater grote gevolgen hebben.
Ook ten noorden van het Paard van Marken is zo’n luwtedam gepland. Gevolg van de aanleg van die luwtedammen kan ook zijn dat er meer waterplanten gaan groeien. Dat is nu al een groot probleem voor de pleziervaart, met name langs de westwal. En dat wordt alleen maar erger. Er zijn al diverse meldingen van zeil- en motorjachten over schade aan kiel, schroefas of schroef geweest.

We zullen daarover dus zeker de komende jaren nog intensief met de plannenmakers over in discussie gaan!”

 

Bron: Watersportverbond, woensdag 9 september 2009

 naar Marker Nieuws indexpagina