naar Marker Nieuws indexpagina
Neergestorte bommenwerper in Markermeer gevonden
 

Eind 2008 werd door de KNRM station Marken tijdens een reddingsoperatie een onderdeel van een vliegtuig omhoog gehaald uit het Markermeer ten oosten van Marken. Het onderdeel werd door de te hulp geroepen Aircraft Recovery Group 1940-1945 herkend als een onderdeel van een Engelse Sterling bommenwerper. Sinds april dit jaar doet de groep onderzoek naar dit vliegtuig en stelde vast dat het gaat om een bommenwerper die in 1943 bij Marken in het IJsselmeer is gestort. Er zijn sterke aanwijzingen dat de stoffelijke resten van zes van de zeven bemanningsleden zich nog in het vliegtuigwrak bevinden.

Inmiddels is de Aircraft Recovery Group 1940-1945 erin geslaagd om met de nabestaanden van vier van de zes vermiste ‘airmen’ in contact te komen. Hoewel geëmotioneerd, zijn zij zeer gelukkig dat het vliegtuigwrak na 66 jaar is gevonden en dat er een kans bestaat dat hun familielid kan worden geborgen en een officieel graf zal krijgen.

Dit weekend komt de zoon van de vermiste rugkoepelschutter voor een bezoek naar Nederland. Op zaterdag 31 oktober zal hij, onder begeleiding van een van de reddingboten van de KNRM Marken, een boottocht maken naar de plaats waar zijn vader in de oorlog is gecrasht. Op zondag 1 november brengt hij een bezoek aan het luchtoorlogmuseum Fort Veldhuis te Heemskerk, waar hij een aantal overblijfselen van het vliegtuig van zijn vader krijgt te zien.

 

Bron: KNRM, zaterdag 30 oktober 2009

 naar Marker Nieuws indexpagina