naar Marker Nieuws indexpagina
Record aantal acties op Marken
 
Station Marken heeft vanmiddag met het volbrengen van de 114e actie van dit jaar een nieuw record gevestigd. Sinds de oprichting van het station in 1987 is dit aantal nog nooit bereikt. Omdat het jaar 2009 nog lang niet ten einde is zal deze jaargang zeker een mijlpaal op gaan leveren. Acties betreffen de meest uiteenlopende hulpverleningen, maar de meest voorkomende zijn toch wel acties betreffende motorstoringen.

Zo ook vanmiddag. Rond 14.40 uur werd de KNRM gealarmeerd voor een zeiljacht met motorstoring. Na deze alarmering voeren we uit met de reddingboot Frans Verkade. Vanuit het Kustwachtcentrum Den Helder (K.W.C.) kwam het bericht door dat het zeiljacht op enkel de stormfok nabij de haven van Edam zou varen, zo’n twee mijl uit de kust.

Hier aangekomen werd er door de Frans Verkade geen zeiljacht aangetroffen. In overleg met het K.W.C. is besloten om in noordelijke richting langs de dijk te gaan zoeken naar het zeiljacht.Pas bij het passeren van de Appelhoek (tussen Hoorn en Enkhuizen) troffen we het zeiljacht Berend Botje aan. Hierop is er een bemanningslid overgestapt op het jacht. De schipper bleek de situatie volledig onder controle te hebben maar hij had niet de juiste positie doorgegeven aan de Kustwacht.

De Frans Verkade heeft het zeiljacht op sleeptouw genomen richting de haven van Enkhuizen. Hier aangekomen is het zeiljacht afgemeerd in de zuidelijke haven, waar het jacht voor winterstalling op de kade zal worden gezet. De schipper is vervolgens aan boord gekomen van de reddingboot Frans Verkade die retour ging richting Marken. Op Marken aangekomen is in het boothuis op gepaste wijze getoast op het nieuwe record. Dit alles in aanwezigheid van de ‘geredde’ schipper die tevens ‘redder aan wal’ is geworden.

 

Bron: KNRM, vrijdag 30 oktober 2009

 naar Marker Nieuws indexpagina