naar Marker Nieuws indexpagina
Tjerk Hiddes helpt de KNRM
 

 

Met het oog op de voorspelde strenge vorst en de daarmee gepaard gaande ijsgang op het IJsselmeer (voor de komende weken) heeft het KNRM-hoofdkantoor in IJmuiden besloten om naast de moderne reddingboten ook een oude gediende klaar te leggen, voor het geval de jetboten uitvallen. Vanuit Den Helder arriveerde zodoende op zaterdagmiddag de museumboot Tjerk Hiddes op Urk.

De museumboot is onderdeel van het Reddingmuseum op Willemsoord en wordt normaal gesproken ingezet voor rondvaarten en asverstrooiingen. Zondagmorgen rond twaalf uur was het al raak voor de Tjerk Hiddes. Passanten op de dijk en bij de vuurtoren van Urk zagen namelijk de hele morgen al een binnenvaartschip net buiten de betonning van de Vormt stil liggen en toen het schip ook nog vreemde manouevres leek te maken, besloot men de KNRM te waarschuwen.

Omdat er geen communicatie met het schip was, besloot schipper Dirk Korf daarom om met een kleine bemanning met de Tjerk Hiddes poolshoogte te gaan nemen, puur uit voorzorg. Nadat de motor van de Tjerk was gestart en de radarscanner op toeren was gekomen gingen de trossen los en ploegde het dappere scheepje zich door de dunne ijslaag richting havenmond. Een minuut of tien later arriveerde de voormalige reddingboot van Harlingen en Marken bij het reeds weer vaartmakende binnenvaartschip. Het ging om de Orion uit Groningen die de vorige avond boven de Vormt voor anker was gegaan in verband met mogelijke ijsgang. Na ’s morgens heerlijk te hebben uitgeslapen was het schip weer vertrokken vanuit de voor Urk een beetje ongewone ankerpositie.

Niets aan de hand dus, maar zoals de communicatieman het verwoorde tegen de schipper: “Beter tien keer voor niets uitgevaren, dan één keer te laat!”. Om kwart voor een meerde de Tjerk Hiddes weer af aan de nieuwe Rijkswaterstaat steiger en keerden de bemanningsleden weer huiswaarts door de dikke sneeuwlaag.

 

Bron: DenHelderactueel.nl/KNRM, zondag 3 januari 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina
setstats