naar Marker Nieuws indexpagina
Schaatser van ijsschots Markermeer gered
 PRIO 1 7780 7636 7635 0291
 PERSOON TE WATER MARKERMEER MARKEN
 27-01-10   
15:37:50   
Brandweer
 PERSOON IN HET IJS THV KINSELMEER, MARKERMEERZIJDE
 PRIO1, STATION MKN
 27-01-10
15:40:45
KNRM
 
MARKEN - Een schaatser is woensdagmiddag op het Markermeer door het ijs gezakt. Het slachtoffer is op eigen krachten op een ijsschots geklommen en dreef enige tijd rond op het Markermeer. Een helikopter van de Marine werd opgeroepen om de man te redden. De man is van de ijsschots 'geplukt' en met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Het letsel van de man is nog onbekend.
 

Bron: Webregio, woensdag 27 januari 2010

Teletekst pagina 123, woensdag 27 januari 2010
Meer foto's van deze actie
 

Schaatser op ijsschots Markermeer

Vanmiddag is station Marken weer in actie gekomen voor een ‘ijsredding’. Het samenwerkingsverband tussen Brandweer Marken en KNRM Marken begint zijn vruchten af te werpen. De uitrukprocedure verliep prima en samen met de KNRM rukte de vrijwillige brandweer uit voor een schaatser in nood op het Markermeer.
 De schaatser was ter hoogte van het Kinselmeer de dijk overgestoken om op het Markermeer te gaan schaatsen. Hij had er echter geen rekening mee gehouden dat er vanmiddag een straffe wind van zo’n 8 bft stond. Deze wind zorgde ervoor dat de massa ijs in het Markermeer is gaan scheuren en zodoende in beweging kwam.
 De schaatser raakte hierdoor geïsoleerd op een ijsschots en kon zodoende niet meer  de vaste wal bereiken.
 Nadat andere schaatsers dit geconstateerd hadden hebben zij alarm geslagen via 112. Hierop is de hulpverlening op gang gekomen.
 Vanaf Marken rukten de brandweervoertuigen 636 en 676 uit met aan boord een gemengd gezelschap van KNRM en Brandweer.
 Overige voertuigen die gealarmeerd werden en eveneens ter plaatse kwamen bestonden uit brandweer Monnickendam, brandweer Ransdorp, duikteam Amsterdam, ladderwagen Amsterdam, diverse politie voertuigen en Ambulance.
 Doordat de ijsschots, waar de schaatser zich op bevond, een paar honderd meter uit de kust dreef konden de toegesnelde hulpdiensten vanaf die wal weinig uitrichten.
 Ondertussen was ook ee
n S.A.R (Search And Rescue) heli uit Den Helder gealarmeerd. Deze Lynx helikopter van de Marine, heeft een eigen ‘kikker’ overgezet op de ijsschots om de schaatser aan boord van de helikopter te hijsen. Vervolgens werd de schaatser door de heli aan wal gebracht. Hier is hij opgevangen door KNRM en ambulance personeel. In een onderkoelingbrancard is de schaatser voor alle zekerheid ter observatie naar het ziekenhuis gebracht.
 Alle eenheden die bij deze actie betrokken waren zijn vervolgens weer richting eigen kazerne gegaan.
 
 De vrijwilligers van Brandweer en KNRM zijn na warme kop koffie in de brandweerkazerne, met een goed gevoel huiswaarts gegaan voor de warme maaltijd.
 De actie van vanmiddag kon door de tijdige melding tot een goed eind komen. Wanneer de alarmering een uur later zou zijn geweest, had het door het invallen van de duisternis wel eens heel anders kunnen aflopen…

 

Bron: KNRM Station Marken, woensdag 27 januari 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina