naar Marker Nieuws indexpagina
Op N518 wordt niet meer gestrooid
Provinciale wegen niet allemaal meer gestrooid
Klik hier om de gehele kaart te bekijken, waarop in BLAUW de wegen staan aangegeven die niet meer worden gestrooid
 

Het wordt voor automobilisten in Noord-Holland de komende dagen uitkijken als er nog meer verse sneeuw valt. De hoeveelheid zout die de provincie momenteel nog heeft, is niet meer toereikend om alle provinciale wegen te strooien. Daarom is besloten alleen de de belangrijkste wegen en calamiteitenroutes nog te strooien.

Volgens woordvoerster K. Grevers van de provincie wordt de situatie van de wegen 24 uur per dag in de gaten gehouden door fysieke controles en door de signalen die door sensoren in de weg worden afgegeven.

Ook vrije busbanen op provinciale wegen moeten toegankelijk blijven voor het openbaar vervoer, en worden daarom nog gestrooid. Voor fietspaden en parallelwegen is geen zout meer. Op wegen en wegdelen waar niet meer wordt gestrooid, komen sneeuwschuivers en borstelwagens overigens nog wel in actie.

Het zouttekort is het gevolg van het aanhoudende winterweer en de beperkte zoutleveranties. Met het beperkte strooiregime wil de provincie berieken dat elke regio bereikbaar blijft, en dat ook de regionale ziekenhuizen via de provinciale wegen goed bereikbaar blijven. Er kunnen wel plaatselijke ongemakken ontstaan door gladde wegen.

De provincie inspecteert de wegen iedere dag en zal indien nodig in overleg met de politie kunnen besluiten om in verband met de verkeersveiligheid delen van wegen tijdelijk af te sluiten.

Door het langdurige winterweer van koude en neerslag is er nu al veel meer strooizout gebruikt dan normaal in een jaar wordt gebruikt. Ook in de rest van Europa is veel hinder door het winterweer. Daardoor is de internationale vraag naar strooizout hoog en zijn de leveranties beperkt.

Het tekort aan strooizout is een probleem waar bijna elke wegbeheerder in Nederland mee heeft te maken. Daarom is er een landelijk zoutloket ingesteld, en voor de provincie Noord-Holland een regionaal zoutloket. Al het extra strooizout wordt verdeeld via dit regionale zoutloket, zodat het beschikbare zout optimaal wordt ingezet.

Reactie op de site van het NHD:

"En nu maar hopen dat we vannacht géén ambulance of zoiets nodig hebben op Marken. Op de gehele dijk wordt dus niet meer gestrooid"

Geplaatst door Slepertje op 20:29 30-jan-2010
 
Volledig artikel van jet Noordhollands dagblad
Artikel op website provincie Noord-Holland

Bron: Noordhollands Dagblad (internet), zaterdag 30 januari 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina