naar Marker Nieuws indexpagina

Gladheidbestrijding Gemeente Waterland

 
De gladheidbestrijding binnen de gemeente Waterland is een verantwoordelijkheid van de drie gezamenlijke wegbeheerders. Binnen de bebouwde kom is de gemeente Waterland hiervoor verantwoordelijk. De provinciale wegen zoals de N247 en de N235 zijn de verantwoordelijkheid van de provincie Noord-Holland. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier strooit de overige wegen in het buitengebied.
 
In de afgelopen periode is gebleken dat de zoutvoorraad bij de diverse wegbeheerder tot een minimum is geslonken, ook bij de gemeente. Door voorraadbeheersing en zout te mengen met zand is het nog niet voorgekomen dat de gemeente een tekort aan zout heeft gehad. Wegens het zouttekort kon de provincie sinds maandag de N518 van Monnickendam naar Marken niet meer strooien. De afgelopen dagen was het echter zo glad dat de gemeente heeft besloten uit veiligheidsoverwegingen de dijk van en naar Marken te strooien. Daardoor kon onder meer de busdienst van en naar Marken weer hervat worden.
 
Wegens de aanhoudende gladheid heeft de provincie woensdag besloten het strooiregime aan te passen. Daardoor zal de provincie de N518 weer strooien.
 
Voor meer informatie over de gladheidbestrijding verwijzen wij naar: www.waterland.nl (binnen de bebouwde kom), www.noord-holland.nl  (provinciale wegen) en www.hhnk.nl (overige wegen in het buitengebied).
 
Tips voor de winterperiode
Wat kunt u zelf doen als het glad is?
  • Zorg ervoor dat uw voertuig in goede conditie is.
  • Wees alert: als u ’s morgens de ruiten van uw auto moet krabben, is de kans op gladheid groot.
  • Zorg ervoor dat de ramen van uw auto schoon zijn voordat u gaat rijden.
  • Zorg dat u tijdens het seizoen altijd voldoende strooimiddelen (zout) in huis hebt om de toegang tot uw woning (stoep en opgang) voor u en anderen zonder risico’s bereikbaar te houden.
  • Houd er rekening mee dat een nat wegdek kan bevriezen.
  • Pas uw snelheid aan en houd, nog meer dan anders, ruim voldoende afstand.
  • Maak gebruik van winterbanden. Zij zorgen voor meer grip als het weer slecht is.
  • Koop bijtijds een sneeuwschep en een zakje strooizout (bijvoorbeeld bij de doe-het-zelfzaak).
  • Probeer netjes te parkeren. Als een doorgang belemmerd is, kan de strooiwagen er niet langs. Er kan dan dus niet gestrooid worden.
 

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 3 februari 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina