naar Marker Nieuws indexpagina
Kelly met Nederland O17 naar EK 2010

De Nederlandse ploeg onder 17 heeft zich voor het eerst geplaatst voor het EK. Het EK 2010 wordt gehouden te Nyon. Nederland werd 1e in de kwalificatiegroep na een 2-1 winst op Engeland en plaatste zich daardoor voor het EK. Nederland had genoeg aan een gelijk spel en behield tot de 56e minuut de 0-0. Engeland scoorde in de 57e minuut door Wilkinson, waardoor Engeland op rozen zat. Kelly Zeeman scoorde voor Nederland in de 59e minuut alweer de gelijkmaker. In de 77e minuut scoorde Sanne Schoenmakers zelfs de winnende goal!
In de andere groepswedstrijd won Italië met 6-1 van Servië.
Bondscoach Maria van Kortenhof was na afloop dik tevreden over de winst en de plaatsing voor het EK. "De andere landen die naar het EK gaan zijn Duitsland, Spanje en waarschijnlijk Zweden. Dat zijn toplanden en daar horen wij nu bij."

Wij feliciteren speelsters en staf van harte met dit succes. Na het A-team in 2009 en onder 19 dit jaar heeft dus ook onder 17 het EK gehaald! Het team o17 heeft zelfs kans op plaatsing voor het WK 2010 in september (op Trinidad & Tobago).

Nabeschouwing Maria van Kortenhof
"De wedstrijd tegen Engeland leek op de vorige wedstrijden: we stonden verdedigend goed en gaven weinig weg. De tegenstander kon alleen gevaarlijk worden uit spelhervattingen.
Het begin viel mee. Engeland moest winnen, maar in de eerste helft waren de 2 teams gelijkwaardig aan elkaar. Wij kregen 1 hele goede kans via Tashira Renfurm maar zij kon het niet afmaken.
In de 2e helft begon Engeland meer druk te zetten. Zij komen op voorsprong uit een corner. Deze wordt strak voor gegeven en bij de tweede paal kan iemand de bal inkoppen: 0-1.
Het is dan heel lekker als je direct daarna weer gelijk kunt komen. We krijgen een corner. Als die wordt voorgegeven, wordt
Kelly Zeeman weggeduwd en geeft de scheidsrechter ons een strafschop. Kelly, onze aanvoerster, schiet deze koelbloedig in: 1-1.
In de laatste 20 minuten zet Engeland dan alles op alles. Zij gaan met 4 spitsen spelen en ook de backs komen mee op. Wij zijn het die echter weten te scoren. Uit een snelle tegenaanval op rechts geeft Linda Bakker de bal voor en Sanne Schoenmakers kan deze tegendraads inkoppen: 2-1.
We hebben het dit toernooi hartstikke goed gedaan. We plaatsen ons voor het EK en doen dat met 3 overwinningen, waaronder winst op sterke landen als Engeland en Italie. We plaatsen ons temidden van toplanden als Duitsland en Spanje, de finalisten van vorig jaar, en waarschijnlijk Zweden.
We gaan ons nu goed voorbereiden op het EK. Maar we zijn nu vooral erg blij met plaatsing!"

Info
Het EK onder 17 2010 wordt gehouden te Nyon. Er zijn 4 deelnemende landen. Naast Nederland hebben zich ook Duitsland en Spanje geplaatst. Zweden is de grootste kanshebber voor het 4e ticket. Het EK bestaat uit slechts 2 wedstrijdronden. Op dinsdag 22 juni worden de halve finales gespeeld. Nederland treft daarin Spanje. De winnaar speelt vervolgens op zaterdag 26 juni de finale tegen de winnaar van de andere halve finale. De verliezers van de halve finales spelen dan tegen elkaar met als inzet plaatsing voor het WK 2010. De UEFA mag 3 teams afvaardigen en dat zullen de beste 3 van het EK zijn. Het WK 2010 wordt met 16 deelnemers gehouden van 5-25 september 2010 te Trinidad & Tobago.

Statistieken
57e minuut : 1-0 Wilkinson (kopbal op corner)
59e minuut : 1-1
Kelly Zeeman (strafschop)
77e minuut : 1-2 Sanne Schoenmakers (assist Linda Bakker)

Opstelling Nederland
Bondscoach Maria van Kortenhof had 2 wijzigingen in de basiself: Jackie Groenen en Paola van der Veen beginnen in plaats van Dominique Bruinenberg en Vesna Veltrop.

De volledige opstelling: 1. Robbin Huisman (DVS '33), 2. Marlou Kelleners (VV Born), 3. Myrusha Victoria (Hollandia),