Na afloop van het behalen van het eindtoernooi kan Van Kortenhof zich nauwelijks verstaanbaar maken. Met luid juichende en uitgelaten rennende speelsters op de achtergrond, kan de KNVB-coach zich langs het veld in Deruta maar heel even losmaken van het feestgedruis.

,,Ja, fantastisch dat we het gehaald hebben. Die speelsters zijn natuurlijk ook ongelofelijk blij. Dit is super”, aldus Van Kortenhof, die tijdens haar woorden voortdurend wordt afgeleid. Inmiddels gaan speelsters met de champagnefles over het veld. ,,Ja, kinderchampagne hoor, geen gewone”, verklaart Van Kortenhof lachend.

Drie Oranje-elftallen naar het EK

De opgetogen stemming is begrijpelijk. Nadat in de zomer van 2009 het A-elftal zich voor het eerst plaatste voor het Europees kampioenschap, volgde begin april ook Onder 19. Dinsdag bereikte dan ook Onder 17 het eindtoernooi. Drie keer bleek daarbij scheepsrecht.

Van Kortenhof: ,,Dit is het derde jaar dat we in de Eliteronde stonden en zowel het eerste als tweede jaar redden we het niet op doelsaldo. En dat terwijl we geen wedstrijd hadden verloren .”

Organisatorisch sterk

Nadat het elftal eerst Italië met 2-0 versloeg, werd ook Servië met 1-0 aan de zegekar gebonden. Omdat Engeland niet verder kwam dan een 0-0 gelijkspel tegen Italië, had Onder 17 in het laatste duel aan een gelijkspel genoeg om de eindronde te halen. Terwijl Engeland Onder 17 in het eerste jaar nog de voet dwars zette, was nu Nederland de sterkste.

Organisatorisch stond Onder 17 het hele toernooi al uitstekend en ook in het laatste duel kon de tegenstander alleen met hoekschoppen en vrije trappen gevaarlijk worden. Oranje kreeg in de eerste helft een grote kans, maar Tashira Renfurm kon toen nog geen beslissing brengen.

De beslissing

Na bijna een uur leek het voor Oranje nog mis te gaan toen Engeland na een kopbal uit een corner op achterstand kwam. Enkele minuten later konden de enkele meegereisde toeschouwers alweer hopen, toen Kelly Zeeman (foto) een bal wilde inkoppen, maar een flinke duw kreeg. De scheidsrechter besloot tot een strafschop, waarna de speelster van sv Marken er niet voor terugdeinsde om zelf achter de bal te gaan staan. De aanvoerder liet de Engelse keeper vervolgens geen kans en schoot overtuigend en strak binnen.

De Engelsen zetten vervolgens alles op alles om toch nog de winst te forceren. De ploeg ging met vier spitsen spelen en liet daarbij zowel middenvelders als backs mee naar voren komen. Oranje bleef desondanks uitstekend overeind en schoot de hoop van Engeland drie minuten voor tijd definitief aan flarden, toen Sanne Schoenmakers na een counter een voorzet van Linda Bakker inkopte. Daarna kon het feestgedruis losbarsten.

Het UEFA European Women's Under-17 Championship vindt van dinsdag 22 tot en met zaterdag 26 juni 2010 plaats in het Zwitserse Nyon. Plaats van handeling is het Colovray Stadion, gelegen nabij het hoofdkantoor van de Europese voetbalunie. Nederland treft in elk geval de leeftijdsgenoten van Duitsland en Spanje. In groep 2 van de Eliteronde maakt Zweden de beste kans op deelname aan het EK.

Statistieken

Nederland - Engeland 2-1 (0-0)

Scoreverloop: 57. Wilkinson 0-1, 59. Zeeman 1-1 (pen.), 77. Schoenmakers 2-1.

Opstelling Nederland: Robbin Huisman, Marlou Kelleners, Myrusha Victoria, Kelly Zeeman, Sanne Schoenmakers, Maxime Scheepers, Tashira Renfurm (80. Quinniver Lardinois), Nikki de Roest, Paola van der Veen, Jackie Groenen (62. Myrthe Moorrees) en Linda Bakker.