naar Marker Nieuws indexpagina

De Meander vaart weer vanuit Amsterdam

 

Bij de Oranjesluizen ligt een groot geel schip in het kleine haventje van de watersportvereniging de Zuiderzee. Het is een opvallende verschijning, en veel mensen hebben het al zien varen. Het is de Meander, en die maakt vaardagen met langdurig zieke en preterminale mensen. Schipper Evert Stel en zijn partner Inge de Graaf doen het als vrijwilligerswerk.

Geroerd

Enkele jaren geleden werden ze geroerd door een TV programma. Er werd een oproep gedaan om je een doel te stellen in het leven, en het inhoud te geven voor je medemens. Toen kwam bij hen het idee opborrelen om iets te gaan doen voor ernstig zieke kinderen of volwassenen in combinatie met hun schip de Meander. Het is een schip wat velen aanspreekt vanwege het stoere karakter, dus zijn ze dagtochten gaan organiseren met terminale en anders ernstig zieken. Daarvoor hebben ze twee jaar terug enkele “wens stichtingen” en het Slotervaartziekenhuis te Amsterdam benaderd en ze hebben een agenda gemaakt voor 6 weken. Met zeer persoonlijke aandacht maakten ze dagtochten op het IJsselmeer. Geen groepen maar met één zieke en de begeleiders/ouders/familie zijn ze individueel gaan varen. “We hebben ze een ontspannen dag bezorgd waarop ze even alles konden vergeten. De voldoening die het ons gaf, heeft ons gemotiveerd om dit werk met veel energie voort te zetten en uit te breiden. Het is ons duidelijk geworden dat dit soort "even eruit" dagen in een persoonlijke sfeer iets is waaraan erg veel behoefte bestaat.” Aldus Inge.  Er is het jaar daarna een vaarschema gemaakt om meer landelijk te gaan varen en ze hebben op dit moment contact met diverse ziekhuizen, organisaties en een aantal hospites in het land.

Gratis vaardagen

“We varen kostprijs, maar omdat we het varen met deze uitbreidingen niet meer zelf kunnen bekostigen, hebben we besloten de Stichting Vaarwens op te richten. Op die manier kunnen we sponsorgeld inzamelen voor de brandstofkosten en de lunches.” zegt Evert, die de financiën voor zijn rekening heeft genomen. In de winter reist hij met een diapresentatie bedrijven en rotaryclubs langs, om het broodnodige geld bijeen te vergaren. De eerste sponsors hebben zich al aangediend, waarmee ze erg gelukkig zijn. De Rotaryclub Groningen Noord heeft de vaardagen voor 2009 voor hun rekening genomen! Op de internetsite www.stichtingvaarwens.nl  kunt u zien welke sponsors al hebben geholpen. Ook kunt u daarop alle verdere informatie lezen over het vrijwilligerswerk, evenals een aantal verslagen van de vaardagen. Het geeft een goede indruk van hun werk.

Nog dagen beschikbaar

We zijn al een paar weken aan het varen maar er zijn nog vaardagen vrij. Dus als er mensen een dagje mee willen, dan kunnen die zich aanmelden via het intakeformulier op onze website, of bellen naar 06-51368198.“ Aldus Evert. Een vaardag begint om ongeveer 10.30 uur en ze zijn tussen 15.00 – 16.00 uur terug in de haven van afvaart. De catering wordt door hun verzorgd en de dag is geheel gratis. “ We proberen er een zo gezellig mogelijk en onvergetelijke dag van te maken.“ Zegt Inge. “Het is de bedoeling dat er één patient met zijn of haar familie, of met vrienden mee gaat. In totaal mogen er 8 personen mee.“ De beide watersporters zijn erg gelukkig met de gastvrijheid van de jachthavens rond Amsterdam. Ze mogen er als sponsoring gratis liggen tijdens de vaardagen.  Evert: “Alle kleine beetjes helpen om ons werk financieeel mogelijk te maken. De rijkdom zit niet in de beurs, maar tussen de oren...!“

 

Bron: Stichting Vaarwens, maandag 19 april 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina