naar Marker Nieuws indexpagina
Zwerver met boot vast in Markermeer
 
Zwerver Jan met de bruine tand is met zijn zeilbootje vastgelopen in het Markermeer. Zonder motor en zonder anker ligt hij op honderd meter afstand van de Marker vuurtoren.

Vuurtorenwachter Thijs Spijker sloeg vrijdagmiddag alarm om half vijf bij de Kustwacht. Hij meldde vrijdagavond om zeven uur dat nog niemand actie heeft ondernomen.
Jan met de bruine tand, zoals de onbekende man wordt genoemd, lag met zijn zeilboot van ongeveer zeven meter lang in de haven van Marken, tegenover restaurant "De Taanderij". Van Rijkswaterstaat mocht hij daar niet langer blijven liggen, nu het vaarseizoen is begonnen. De man heeft donderdag zijn plek in de haven verlaten. Vrijdag ontdekte Thijs Spijker dat het vaartuig is vastgelopen.
Heel merkwaardig vindt Spijker dat niemand een vinger naar Jan met de bruine tand uitsteekt. ,,Niet de Kustwacht, niet de politie, niet de KNRM. Dat is toch te gek? Ik heb hem toegeroepen. Hij zegt dat hij vast zit.

Later op de avond zocht een schip van Rijkswaterstaat de man op, meldde Peter Verburg van het Kustwachtcentrum Den Helder. Verburg: ,,De man is niet in nood en heeft niet zelf om hulp gevraagd. Hij moest vertrekken uit de haven van Marken. Daar heeft hij een slechte naam. Hij heeft daar ingebroken en gestolen. De KNRM wil hem niet helpen. Omdat de man niet in nood verkeert. Hij heeft een berger nodig. Maar ook die wil hem niet helpen, omdat de man geen geld heeft. Ook Rijkswaterstaat ziet geen reden om op te treden. Dat geldt ook voor de KLPD.
Thijs Spijker: ,,Wij weten niet hoe het verder moet. Als zaterdag de wind naar het noordwesten draait en het vaartuig schiet los, belandt het op de keien van de vuurtoren.
Er staat nu een zuidwestenwind.
 

Bron: Noordhollands Dagblad (internet), vrijdag 30 april 2010

Bron: Noordhollands Dagblad, zaterdag 1 mei 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina