naar Marker Nieuws indexpagina

Koninginnedag op Marken

Foto: Jaap Boes (Ball)
  Koninginnedag op Marken, was ondanks het wat matige weer, weer TOP. De dag begon om 05.00 uur met het traditionele brommer rijden en het officiële programma eindigde om 17.00 uur met het zanguurtje.

Deze Koninginnedag werd ook het jubileum van twee verenigingen gevierd. De Christelijke muziekvereniging “Juliana”  bestaat dit jaar 100 jaar en Christelijke Oranje “Nederland & Oranje” bestaat dit jaar 75 jaar. Ter gelegenheid van beide jubilea hebben de twee verenigingen een dubbel DVD uitgebracht, welke tijdens de markt kon worden aangeschaft voor € 10,=.

Om 08.00 uur was er het vlaghijsen. Dit wordt uitgevoerd door oud militairen en actief dienende. Het vlaghijsen is ontstaan in 1960 en werd dit jaar voor de 50-ste keer uitgevoerd op het Kerkplein voor het voormalige gemeentehuis.  Alle jaren bleef de vlag na het hijsen keurig in de vlaggemast hangen, helaas dit jaar brak een haakje van de vlaggemast en kwam de nationale drie-kleur naar beneden. Burgemeester Jongmans kwam dit jaar voor het eerst een kijkje nemen bij het vlaghijsen, ving de vlag spontaan op, waardoor deze niet op de grond terecht kwam.  De militairen hadden hier helemaal geen debet aan. 10.30 uur was het tijd voor de aubade op het Kerkplein. Tijdens deze aubade werden 6 Marker personen die een Koninklijke onderscheiding hebben ontvangen door Jongmans nog even genoemd. Tevens werd door hem stilgestaan bij de veel te vroeg overleden Markers van de laatste twee weken, Jan Teerhuis en Jan Pereboom.

Na de aubade was er voor de gehele bevolking gelegenheid tot het drinken van koffie nabij Jeugdgebouw De Zonnewijzer en kon ook de (kinder) vrijmarkt beginnen. Tijdens de markt waren er optredens van Holland Express, een theatergroep, Bears on the Road, een Marker band en clown Peppino.

Rond de klok van vier begon het zanguurtje met accordeoniste Ina van Veen. Liedjes van “Wij leven vrij” tot “Ik zal jou nooit vergeten” werden door de vele bezoekers allemaal meegezongen, daar iedereen alle liedjes op papier kreeg aangereikt.

Na het officiële programma werd er verder gefeest bij de plaatselijke horeca tot in de kleine uurtjes.

 
Foto's Koninginnedag 2010

Bron: PepProductions, zondag 2 mei 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina