naar Marker Nieuws indexpagina
Redders houden Marpa boven water
 Melding via pager:
 03-05-2010  22:25:58
 VAARTUIG MAAKT WATER, PRIO1,STATION MKN
 

In een grootscheepse reddingoperatie hebben reddingboten van de KNRM en schepen van Rijkswaterstaat het 80 meter lange binnenvaartschip Marpa maandagavond boven water weten te houden.

Maandagavond 3 mei werd KNRM-reddingstation Marken even voor half elf gealarmeerd voor het binnenvaartschip Marpa, dat op twee mijl van de haven van Lelystad water zou maken. Omdat het om een groot schip van wel 80 meter ging, werd om kwart voor elf ook de hulp van de reddingboten van KNRM-reddingstation Enkhuizen en reddingstation Zeevang te Warder ingeroepen.

De Frans Verkade van Marken was het eerst ter plaatse en fungeerde tijdens de operatie als “commander-on-scene”-boot. Om tien voor elf arriveerden ook de reddingboten Rien Verloop en Watersport van Enkhuizen en De Beer van Warder. De reddingboten zetten vier mobiele lenspompen met acht opstappers voor de bediening over op de Marpa. Met de pompen bleek men het binnenstromende water de baas te kunnen en al gauw merkte men dat het schip langzaamaan weer hoger op het water kwam te liggen. Inmiddels was ook de Houtrib van Rijkswaterstaat gearriveerd.

Wat later volgde de duwsleepboot IJsland van bergingsbedrijf BTS. Die werd achter de Marpa gekoppeld. Toen de Marpa weer zo goed als leeggepompt was, kon het ankers binnengehaald worden. Toen bleek, dat de motor van de ankerlier niet meer werkte, moest dat met de hand gedaan worden. Om kwart voor één hingen de ankers weer in de kluizen. Daarna kon de IJsland voorzichtig en langzaam de Marpa naar de haven van Lelystad beginnen te duwen. Onder begeleiding van de vier reddingboten bereikte het konvooi binnen een klein en spannend half uur de haven van Lelystad.

Toen de Marpa eenmaal veilig afgemeerd was, namen de reddingboten de pompen en opstappers weer aan boord. Daarna keerden de boten terug naar hun stations, waar ze rond vier uur weer gereed voor actie lagen.

 

Bron: Schuttevaer (internet), woensdag 5 mei 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina