naar Marker Nieuws indexpagina
Exposities / Musea - Tentoonstelling Henk van der Leeden - Marken
Marken © Henk van der Leeden
 
Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen presenteert de fototentoonstelling Henk van der Leeden, Marken. Fotograaf Van der Leeden legde van 1969 tot 1999 treffend de vergankelijkheid van de Marker cultuur en zijn inwoners vast. 

De toendertijd in Marken wonende fotograaf was voor grote opdrachten veelvuldig in het buitenland te vinden: ‘Vaak was ik zo lang weg dat er bij terugkomst weer diverse oude buren waren overleden. Ik realiseerde mij plotseling dat Marken aan het veranderen was. Dat er een hele generatie aan het verdwijnen was, vooral die met de authentieke haardracht met pijpenkrullen. Die heb ik vastgelegd op polaroidfoto's. Ik maakte er drie gaf er twee weg en hield de beste. Dat werkte.’ De beelden uit de tentoonstelling leveren het bewijs.
 
Een van de oorzaken van de modernisatie is de verbinding met het vasteland, gerealiseerd in 1957 door de aanleg van een dijk. Een groot gedeelte van de bevolking gaat op zoek naar werk en scholing in de grotere steden. De klederdracht raakt daarmee langzamerhand uit de gratie bij de jongeren. Wel dragen de inwoners de dracht tijdens belangrijke gebeurtenissen zoals Koninginnedag.
 
Bij de tentoonstelling komt het gelijknamige boek Marken uit. Het 120 bladzijden tellende verzamelwerk wisselt sterke beelden af met een uitleg van de geschiedenis van Marken. Aart Staartjes schreef het voorwoord. ISBN 978-90-89101-77-8
 
Fotograaf Henk van der Leeden (1941) woonde en werkte vanaf 29 april 1969 tientallen jaren op Marken. Van der Leeden is gespecialiseerd in reportage-, portret- en reisfotografie in zwart en wit, en kleur. Hij voerde diverse internationale opdrachten uit voor tijdschriften, vliegmaatschappijen en tentoonstellingen. www.henkvanderleeden.com

Instelling: Zuiderzeemuseum
Adres: Wierdijk 12-22
Plaats: Enkhuizen
Website: www.zuiderzeemuseum.nl
 
 

Bron: PhotoQ.nl, vrijdag 14 mei 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina