naar Marker Nieuws indexpagina
Rijkswaterstaat creëert gevaarlijke situatie bij zwemsteiger
 

Al anderhalf jaar lang zat er een groot gat in de ‘lange’ steiger bij de IJsselmeerweg op Marken. Na verschillende meldingen hiervan heeft Rijkswaterstaat eindelijk ingegrepen. Maar is de situatie nu verbeterd?

Al jaren lang zwemmen er kinderen bij de ‘lange’ steiger bij de IJsselmeerweg bij mooi weer. Ook de ‘korte’ steiger bij de Zeilstraat werd hiervoor wel eens gebruikt, maar toch vaak stukken minder.

Door de jaren heen heeft het weer echter zijn tol geëist en is er slijtage toegetreden waardoor er in het midden een groot gat is ontstaan. Hierdoor ontstond er een gevaarlijke situatie voor de zwemjeugd. Wanneer je onoplettend over de steiger zou lopen, zat de kans er dik in dat je in het gat zou belanden met kans op zwaar letsel aan de benen. Verscheidene malen is hier melding van gemaakt bij Rijkswaterstaat. Hier werd in 2009 gehoor aan gegeven en er werd een nieuw ‘plankje’ gezet. Inderdaad een nieuw ‘plankje’. Er kwam een plaatje van een paar millimeter  dik over het gat heen, waardoor het wel opgelost was. Nog geen 2 maanden later was het ‘plankje’ alweer verdwenen.

We zijn nu in het jaar 2010 en het zwemseizoen is toch wel weer begonnen. Maar zwemmen bij de ‘lange’ steiger zat er weer niet in. Nog steeds was het gat niet gemaakt. Dus, weer melden.

Twee weken geleden was het dan zover. Er kwam een auto van Rijkswaterstaat op de dijk en er werd naar de steiger gekeken en uiteindelijk werd deze ook gerepareerd. We konden weer naar de ‘lange’ steiger. Nou, die lol was snel bekeken. Daar aangekomen bleek dat Rijkswaterstaat onvakkundige mensen in dienst heeft die totaal geen beeld van veiligheid hebben. Het gat is gedicht met een plank welke twee keer zo dik is als de andere planken. Leuk voor je voetzolen als je deze opstap over het hoofd ziet. Daarbij is het ook goed voor enkels als je je hier even over verzwikt. De kieren aan de zijkant van de plank zijn namelijk ook een stuk breder vergeleken met de rest van de steiger. En tot overmaat van ramp is dat nog niet eens het ergste. De ‘mannetjes’ van Rijkswaterstaat hadden nogal moeite met het hardhout. Ze kregen de schroeven er niet doorheen. Dus wat doe je dan? Dan sla je deze toch gewoon krom! Vast is vast.

Wanneer kinderen nu op de plank gaan staan of er langs lopen heb je niet alleen last van hoogteverschil, maar ook van een extra gat of snee in je voet. Leuk zo’n dagje zwemmen!

Wij hopen toch dat Rijkswaterstaat dit stukje onvakkundigheid even snel recht zet. Zo ga je niet met dit soort problemen om.

 

Bron: Youri Moenis, woensdag 7 juli 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina