naar Marker Nieuws indexpagina

Reddingboten varen af en aan tijdens noodweer

Melding via pager:
   VAARTUIG STUUR/MOTOR PROBLEMEN
 PRIO 2 STATION MKN  
  10-07-2010 23:01 KNRM Station Marken
 

De KNRM was zaterdagavond tijdens het noodweer dat over het land trok met meer dan 20 boten op het water om schepen, die door het noodweer in de problemen waren gekomen, te helpen.

Nadat het KNMI zaterdagavond een weeralarm afgaf, begonnen rond kwart voor 11 de piepers af te gaan. Het Kustwachtcentrum in Den Helder alarmeerde bijna om de vijf minuten een reddingstation. Het was aan de spreiding van de meldingen goed te merken dat de zware regen- en onweersbuien over de provincies Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Gelderland en Friesland trokken.

De eerste meldingen betroffen de Randmeren en langzamerhand gingen de meldingen noordelijker. Reddingstation Huizen en Elburg voeren voor bootjes op de dijk, schepen met schade door de harde wind en gezonken boten door de heftige golfslag. Reddingstations Marken en Zeevang werden opgepiept voor twee jachten die op de stenen van de Nieuwe Dijk van Marken terecht waren gekomen. Verder assisteerden ze een trimaran, waarop een gezin door het noodweer in paniek was geraakt, naar de vaste wal voor een plekje in de haven.

De reddingstations van Egmond, Petten, Callantsoog en Den Helder voeren voor een jachtje met blikseminslag en rode vuurpijlen, maar konden snel weer huiswaarts keren nadat ze polshoogte hadden genomen bij het jacht en de rode vuurpijlen loos alarm bleken.

Ook de reddingstations aan de Friese westkust waren tijdens de stormnacht actief. De vrijwilligers van Hindeloopen en Lemmer voeren ook uit voor vaartuigen die door het slechte weer in de problemen waren gekomen.

Het is redelijk uniek te noemen dat er meer dan 15 stations met een of meerdere boten op het water zijn. Aan het begin van deze zomervakantie hebben veel watersporters zich na een zinderend zonnige dag laten verrassen door het noodweer. Ankeren op een rustige plek, werd met het noodweer een totaal ander verhaal.

 
  ***************************  
  Woensdag 7 juli 2010 moest de KNRM Station Marken uitrukken voor een vaartuig wat water maakte.
Melding via pager:
   VAARTUIG MAAKT WATER
 PRIO 1 STATION MKN  
  07-07-2010 16:08 KNRM Station Marken

Het betrof een gehuurde zeilboot, welke bij een manoeuvre was omgeslagen. Alle personen werden keurig aan wal gezet.

De actie was nog klaar of de redders moesten assistentie verlenen bij een persoon welke een arm uit de kom had. Deze melding ging buiten de pager om, daar de bemanning toch nog op het water aanwezig was. Twee politieauto's kwamen met alle toeters en bellen Marken binnen rijden. Volgens de redactie een beetje overdreven. Er werden ook twee ambulances opgeroepen.
Uiteindelijk werd de persoon met de arm uit kom afgevoerd naar een ziekenhuis.
 

Bron: KNRM / PepProductions, zondag 11 juli 2010

Bron: Noordhollands Dagblad, maandag 12 juli 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina