naar Marker Nieuws indexpagina
Onweer zorgt voor 'drukke’ nacht op de Gouwzee
   
  De weersvoorspellingen waarin meerdere malen een stormwaarschuwing werd afgegeven konden er niet voor zorgen dat alle recreanten op de Gouwzee in een veilige haven de nacht door zouden brengen.

Want ondanks het slechte weer waren er vannacht toch enkele schepen die ten anker bleven liggen nabij de bukdijk van Marken. Toen de harde wind en regen in combinatie met onweer eindelijk losbarstte boven de Gouwzee zorgde dit voor paniek aan boord van de schepen. Tevens zijn meerdere schepen van hun anker geslagen en op de dijk beland.

De reddingboten van Marken; de Frans Verkade en Hendrik Jacob samen met de reddingboot Simac van station Warder zijn hierdoor vannacht enkele uren op het water geweest om hulp te verlenen aan deze schepen.

In totaal zijn er drie zeiljachten op de dijk beland; twee catamarans en één motorkruiser. Deze schepen zijn stuk voor stuk losgetrokken en op sleeptouw genomen richting de Marina Volendam. Een van de catamarans had dusdanige schade opgelopen dat deze water maakte. Deze catamaran is in de Marina Volendam uit het water gelicht en veilig aan wal gezet.

De overige schepen die ten anker lagen zijn door de reddingboten gesommeerd om een veilige haven op te zoeken. Sommige schepen gaven hier gehoor aan andere bleven ondanks de waarschuwing gewoon ten anker liggen.

 

Bron: KNRM station Marken, zondag 11 juli 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina