naar Marker Nieuws indexpagina
ANWB op bezoek in Hof van Marken
   
 

Blijven als de touringcars vertrekken. Dát is het mooie van overnachten op Marken, een plaatsje dat natuurlijk iedereen kent, omdat het Nederland op alle kalenders vertegenwoordigt. Sijtje Boes, de kleurrijke klederdracht en de beroemde groene huisjes met wapperend wasgoed ervoor. Slapen in een ansichtkaart. Is dat leuk? Heel leuk! Zeker in het Hof van Marken dat pal achter de haven ligt, verscholen in een smal steegje tussen de Marker huisjes.

Al in 1824 was er sprake van een dorpsherberg op Marken. Nadat in februari 1905 het houten hotel volledig afbrandde, werd in maart 1905 de eerste steen gelegd voor het nieuwe logement Hotel De Jong. 100 jaar na dato voert het volledig gerenoveerde hotel onder de naam Hof van Marken weer zeven kamers. Wij hebben de suite op de tweede verdieping. Een kamer met een onbetaalbaar uitzicht, namelijk op de achterkant van het wereldberoemde ‘kijkhuisje’ van Sijtje, dat na het achterhuis van Anne Frank hét huis is dat je als buitenlander moet hebben gezien, inclusief pronkbed en bruidscostuum met een ‘c’.

Maar er zijn meerdere redenen om een nachtje te blijven op het voormalige eilandje in de Gouwzee. Gewoon om ’s avonds nog wat rond te slenteren in de haven of om ’s morgens vroeg naar het Paard van Marken te fietsen langs dijk en weidevogels. Of, en dit is zeker niet de minste reden, om te eten in het restaurant van het hotel met haar dagelijks wisselende menukaart. Alleen één ding...

Waar blijft ons nagerecht? We hebben een dame blanche besteld, zo’n kwartier geleden, en die komt maar niet. Geen ramp uiteraard, ware het niet dat mijn reisgenoot (7) omvalt. De gastvrouw ziet zijn gevecht tegen de slaap, en verontschuldigt zich in duizend talen. ‘Er is iets misgegaan met het smelten van de chocola. Zal ik de nagerechten anders straks even boven brengen, op jullie kamer?’ En zo liggen we even later in pyjama in Marken met ‘kruiend’ ijs op bed. Om je vingers bij af te likken, dit hotel!

Rapportcijfer: 9

  • Service: 10 We krijgen zowel (gratis) een fiets mee voor het Paard van Marken, als ons toetje op bed geserveerd.

  • Kamer: 9 Onbetaalbaar uitzicht op de Gouwzee! Aankleding: zwart-wit met kroonluchters, zeer sfeervol. Ik mis alleen een minibar. (Wel zo aardig voor een suite).

  • Badkamer: 8 Ligbad! Top! Alleen, waar zijn de badjassen?

  • Entourage: 9,5 Historisch erfgoed uit 1905 met veel brocante, schilderijen en een heus biljart in de eetzaal. Een plek waar je uren kunt zitten: krantje, cappuccino, cognacje wellicht.

  • Ontbijt: 9 Je eitje, gekookt of gebakken, op bestelling, croissantjes op een etagère, verse jus en cappuccino met een dikke schuimlaag.

  • Ligging: 8,5 Achter de haven in smal straatje. Rustig en niet te toeristisch.

  • Prijs/kwaliteit: 8 € 125 voor de duurste kamer. Had meer kunnen zijn, gezien de enorme toeristische trekpleister die Marken is.

Prijs: v.a. € 95 exclusief ontbijt, € 12,50 p.p. Suite met zeezicht: € 125. Niet geschikt voor mindervaliden, vanwege smalle trap. Parkeren: betaald op terrein buiten het dorp, € 5,20 per dag. Marken zelf is autovrij.

www.HofvanMarken.nl

 

Bron: ANWB, vrijdag 30 juli 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina