naar Marker Nieuws indexpagina
Lezers schrijven........

Bron: Noordhollands Dagblad, zaterdag 7 augustus 2010

Bovenstaande ingezonden brief naar aanleiding van onderstaande:

Waterlandziekenhuis neemt afscheid van rugspecialist
(29 juli 2010)
 
De raad van bestuur van het Waterlandziekenhuis in Purmerend heeft, na overleg met het bestuur van de medische staf, besloten afscheid te nemen van orthopedisch chirurg C.W. de Bruin. Directe aanleiding is een rapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie - met 2 orthopedisch specialisten van buiten - aan de raad van bestuur waarin wordt geconcludeerd dat betrokken chirurg ‘een te groot risico vormt’ voor het ziekenhuis en derhalve de patiënten. Dit vanwege de manier waarop hij patiënten informeerde en zijn werkwijze bij wervelkolom-operaties.
 
Naar aanleiding van een tweetal berispingen door het Regionaal Medisch Tuchtcollege in Amsterdam - waar 2 patiënten over de heer De Bruin hadden geklaagd - had het Waterlandziekenhuis in maart besloten een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Het ziekenhuis was gedurende het onderzoek al met de orthopedisch chirurg overeengekomen dat hij zijn werkzaamheden zou staken.
Patiënten, bekend bij het Waterlandziekenhuis, die hebben geklaagd over het handelen van de heer De Bruin, zijn of worden op korte termijn uitgenodigd voor een individueel gesprek. Ook kunnen zij met vragen terecht bij het ingestelde Nazorgteam. Telefoon (0299) 457 750
 
De heer De Bruin, die 25 jaar in het ziekenhuis heeft gewerkt, was aanvankelijk de enige specialist in het Waterlandziekenhuis die wervel-kolomchirurgie verrichtte. Sinds 2008 is er een multidisciplinair team actief. De raad van bestuur van het Waterlandziekenhuis gaat zich nu bezinnen op de vraag of wervelkolomchirurgie in het ‘Rugcentrum Waterland’ in de huidige vorm wel moet worden voortgezet. De overige activiteiten van de rugkliniek kunnen eventueel in het reguliere ziekenhuis worden ondergebracht.
 
De heer De Bruin werkte de helft van zijn tijd in de gespecialiseerde rugkliniek en de andere helft op de afdeling algemene orthopedie, waar o.a. patiënten met problemen aan heupen en knieën worden behandeld. Raad van bestuur en bestuur medische staf lijkt het niet wenselijk dat hij deze kant van zijn activiteiten nog wel zou voortzetten.
 
Een en ander is aanleiding voor de raad van bestuur geweest alle afdelingen van het Waterlandziekenhuis te vragen hun patiëntenveiligheidssystemen eens goed tegen het licht te houden. Er zal ook een externe toets op plaatsvinden.

Bron: Waterland Ziekenhuis, donderdag 29 juli 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina