naar Marker Nieuws indexpagina

'De smaak van de 19e eeuw' in het Marker Museum

 
Tijdens Open Monumentendag op 11 september a.s. organiseert het Marker Museum van 10.00 tot 16.00 uur diverse activiteiten. Deze activiteiten bieden aan iedereen de gelegenheid om kennis te nemen van de smaak op het gebied van wonen, kleding en lekkernijen van de 19de eeuw op het voormalige eiland Marken.
 
Wonen
De wandeltocht voert langs monumenten uit de late middeleeuwen tot en met monumenten uit de vorige eeuw. Dit maakt de wandeling zeker de moeite waard. Een kaart voor deze wandelroute is gratis te verkrijgen bij het Marker Museum.
 
Kleding
In het Marker Museum zijn de mooiste kledingstukken tentoon gesteld die de Marker dracht rijk is. Getoond worden de verschillende pinksterdrachten, Paas- en bruiloftsdrachten en het antieke ondertrouwkostuum.
 
Lekkernijen
Bezoekers kunnen Marker taart proeven, waarvan het recept wordt uitgedeeld. Verder zijn er de “suikerstikken”, kleine broodjes aan elkaar, die werden losgemaakt en aan de zijkant met boter besmeerd en besuikerd. Bezoeker mogen proeven en krijgen het verhaal mee over het ‘’Suikerstikken’’, een Marker feest dat tot ver na de Tweede Wereldoorlog nog werd gevierd als de baby na drie maanden een volledig Marker kostuum aan kreeg.
 
En verder…
Een aantal vrouwen in Marker kostuum demonstreren tijdens deze dag de verschillende textielhandwerken (o.a. Marker borduren, Marker poppenkleertjes maken), die in de dracht voorkomen.  
 
Iedereen is van harte uitgenodigd!
 
Museum Marken, Kerkbuurt 44-47, Marken, tel. 0299 - 60 1904 www.Markermuseum.nl
Geopend: 21 maart - 1 november, dagelijks 10.00 - 17.00 (oktober: 11.00 - 16.00);
zon- en feestdagen: 12.00 - 16.00.
 
Toegang: volwassenen € 2,50, kinderen € 1,25 (t/m 12 jaar); Museumkaart gratis;
Groepen ≥15 personen 10% korting.
 
Persbericht in PDF

Bron: Marker Museum, maandag 30 augustus 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina