naar Marker Nieuws indexpagina
Beschonken schipper zet zeiljacht op 'de dijk'
Melding via pager:
   PERSOON IN PROBLEMEN
 PRIO 1 STATION MKN  
  04-09-2010 21:12 KNRM Station Marken
 
'Persoon in problemen' verscheen er vanavond rond 21.00 uur op de pager van de bemanningsleden van station Marken.
 
Kort na elkaar kwamen de opstappers aan bij het boothuis op de haven. Terwijl de beide reddingboten zo snel mogelijk gereed werden gemaakt om uit te varen, werd er door de opstappers over en weer van gedachten gewisseld: “het zal toch niet een feestganger van de kermis in Volendam zijn, die te water ligt?”. “Het zal toch niet”;als reactie daarop.
 
Het eerste weekend van september staat in de regio namelijk bekend om de kermis in Volendam. Deze kermis trekt dan ook vele duizenden bezoekers. Tot op heden is het niet voorgekomen dat de K.N.R.M. Marken hiervoor in actie heeft moeten komen. En ook vanavond bleek dit gelukkig niet nodig.
 
Want na contact te hebben gehad met het Kustwacht Centrum Den Helder, bleek er een zeiljacht aan de noordkant van de Bukdijk ‘gestrand’ te zijn. Door een navigatiefout had de schipper het zeiljacht ‘op de dijk’ gezet.
 
Hierop is er uitgevaren met de reddingboten 'Frans Verkade' en 'Hendrik Jacob'. Ondertussen was er ook een surveillancewagen van de politie onderweg.
 
Gezien het feit dat het voor hen niet mogelijk was om met de auto de Bukdijk op te komen, zijn zij achtergebleven in het boothuis aan de haven.
 
Toen de beide reddingboten ter plaatse kwamen, zijn allereerst de drie opvarenden in veiligheid gebracht. De 'Frans Verkade' heeft hen aan boord genomen, vervolgens is er direct koers gezet richting de haven van Marken.
 
Hier aangekomen zijn de drie opvarenden; twee mannen en één vrouw, voorzien van droge kleding en een warme kop koffie.
 
De schipper is door de aanwezige politie meegenomen naar het bureau. Tegen hem is proces verbaal opgemaakt, omdat hij teveel gedronken had.
Het zeiljacht is door de 'Hendrik Jacob' op sleeptouw genomen richting de haven van Marken. Hier is het jacht omstreeks 23.30 uur afgemeerd.
 

Bron: KNRM station Marken, zaterdag 4 september 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina