naar Marker Nieuws indexpagina

Piet de Groot veertig jaar werkzaam bij HSB Bouw

 
'Twaalf jubilarissen bij HSB Bouw'
VOLENDAM - HSB Bouw uit Volendam heeft veel vakmensen in dienst die kunnen bogen op een jarenlange ervaring. Het is dan ook niet verwonderlijk dat bij dit bedrijf veel jubilarissen zijn. Dit jaar waren er maar liefst 12 medewerkers die hun veertigjarig jubileum vierden.
De jubilarissen zijn Willem Beets (voorman), Wim de Boer (timmerman),
 Piet de Groot (voorman), Henk Guijt (hoofduitvoerder), Jan Hoogland (werkplaats timmerman), John Krüse (kwaliteitscontroleur), Hein Kwakman (onderhoudsmonteur), Karel Lautenschutz (ijzervlechter), Jos Lautenschutz (timmerman), Thoom Veerman (timmerman), Peter Visser (metselaar) en Douwe Wiersma (timmerman).
Van deze twaalf jubilarissen zijn er zeven die tegelijkertijd in 1970 met hun opleiding aan de Ambachtschool in Edam zijn begonnen én op de allereerste leerlingbouwplaats van Nederland, twintig woningen aan de Marsstraat te Volendam, met hun werkzaamheden zijn gestart. Ook zijn er nog drie medewerkers die dezelfde opleiding volgden, tussendoor een andere werkgever hebben gehad, maar inmiddels toch weer bij HSB werken, te weten Paul Mol, Jaap Ploeger en Jaap Prop. Dus tien van de jonge mannen van de opleidingsklas van 1970, die nu in de vijftig zijn, werken nog steeds bij HSB.
Bij HSB is het gebruikelijk om de jubilarissen met partner op kantoor uit te nodigen voor koffie met gebak, maar de eigen vergaderruimte was dit keer niet toereikend. Daarom is op 17 september uitgeweken naar het naastgelegen Smit Bokkum. Hier zijn de jubilarissen in het zonnetje gezet en ontvingen ze felicitaties en cadeaus uit handen van de directie. En natuurlijk werden er ook anekdotes opgehaald, want in die veertig jaar hebben de mannen heel wat meegemaakt en zien veranderen.

Neem alleen de naam van het bedrijf al, deze is een paar keer veranderd. Was het toen Bouw en aannemingsbedrijf Hein Schilder N.V., later werd het Hein Schilder Bouw B.V. en na de overname door het management werd de naam gewijzigd in HSB Bouw B.V.. Maar velen gebruiken toch nog steeds de oude naam Hein Schilder Bouw, want die is gewoon vastgeroest in en met Volendam.
En dan de regels van toen en nu. Tegenwoordig hebben we te maken met een helmplicht, identificatieplicht, de Arbo-wet, VROM, etc. In 1970 ging het er heel anders aan toe en werd er niet zo nou gekeken. Stond er een boom in de weg, dan kapte je die gewoon om. Nu wordt een heel plan van tafel geveegd omdat er een boom staat die in de aanvliegroute van vleermuizen ligt. Zo gek kan het soms gaan.

In die tijd was het werken op de bouw nog veel zwaarder dan nu het geval is. Er stonden scheppen klaar voor het uitscheppen van de fundering en voor het beton scheppen in de kruiwagens. Vervolgens werd het beton, over steigerdelen, naar de gewenste plek gekruid. Dat wordt tegenwoordig machinaal gedaan. Staan er nu overal keten op de werken met allerlei voorzieningen, destijds stond er een houten toilet op de slootkant. En de stoere mannen van toen droegen geen helm, maar hadden lange haren tot op de schouders.
Stof genoeg hadden de mannen om een gezellige middag te vullen en natuurlijk werd er even tijd vrijgemaakt om, net als toen, met elkaar op de foto te gaan.
 

Bron: Ons Streekblad (internet), maandag 20 september 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina