naar Marker Nieuws indexpagina
Verzet tegen hoge windmolens
 

 

DEN HAAG/MARKEN - De Raad van State beslist binnen zes weken over doorgang van de bouw van twee hoge windmolens op de strekdam De Nes bij Marken. De stichting Verantwoord Beheer IJsselmeer eiste maandag in hoger beroep bij de Raad dat de bouw wordt verboden. De molens worden 100 meter hoog.
Volgens de stichting zorgen de molens voor een aantasting van het weidse beeld van het IJsselmeer en wordt ook schade toegebracht aan de vogelstand. Het daar geldende bestemmingsplan laat alleen windmolens toe die niet hoger zijn dan 40 meter. Om de 100 meter hoge molens te plaatsen, is daarom door de gemeente Waterland een ontheffing verleend. Ook de provincie Noord-Holland heeft een zogenoemde verklaring van geen bezwaar afgegeven.

De omstreden molens worden gerealiseerd door de Coöperatie Windenergie Waterland. Daarvoor worden drie lagere windmolens verwijderd. Uit onderzoek dat is verricht in opdracht van de coöperatie, zou blijken dat de molens niet schadelijk zijn voor de natuur.

Maar de tegenstanders van de molens zeggen dat dit onderzoek voorbijgaat aan andere verstorende zaken die de natuur in het IJsselmeer al bedreigen, zoals de recreatievaart. Met de reusachtige molens erbij wordt een nog slechtere situatie bereikt.

Opmerkelijk is dat de gemeente een negatief welstandsadvies over de plaatsing van de molens naast zich heeft neergelegd. Volgens de rechtbank Haarlem, die eerder dit jaar instemde met de bouw, mag een overheid afwijken van een welstandsadvies. De economische belangen geven hier de doorslag, oordeelt de rechtbank. De molens zorgen namelijk voor een aanzienlijke toename van duurzame energie. En dat voldoet aan de klimaatdoelstellingen van de regering.

 

Bron: Witte Weekblad (internet), maandag 27 september 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina