naar Marker Nieuws indexpagina
Kunstwerk De Tong langs A6 wordt beveiligd
 

 

Het markante kunstwerk De Tong keert voor 1 oktober terug naar de Knardijk. Halverwege Lelystad en Almere, langs de A6, krijgt het beeld nu een beveiligde plaats. De provincie heeft het beeld van de in 2006 overleden kunstenaar Rudi van de Wint laten restaureren. Het ligt nu in opslag in afwachting van te nemen beveiligingsmaatregelen. Deze maatregelen zijn nodig om beschadiging door vernieling en diefstal te voorkomen.
Provinciale Staten (PS) hebben bij hun besluit tot restauratie van het beeld beveiliging van De Tong als voorwaarde gesteld. Er worden een hekwerk, camera's en detectiemelders geplaatst. En zoals de kunstenaar toentertijd beoogd heeft, wordt De Tong 's avonds verlicht. PS wordt 1 juli gevraagd in te stemmen met de voorgestelde maatregelen en met de financiering. Het gaat om 36.000 euro voor beveiligingsmaatregelen.

Vandalen

Het ovalen kunstwerk dat in 1993 op de Knardijk is geplaatst, bestaat uit een stalen korfconstructie van negen meter hoog en vier meter breed, omwikkeld met koperdraad. Vrijwel vanaf het begin bleek het ver buiten de bewoonde wereld geplaatste kunstwerk aantrekkingskracht uit te oefenen op onverlaten. In 1995 raakte het beeld beschadigd met deuken door vandalen. Na reparatie elders (kosten omgerekend 22.235 euro) werd De Tong eind 1996 teruggeplaatst. In de zomer van 2004 bleek een groot aantal koperdraadwikkelingen los te laten. Uit onderzoek werd niet duidelijk of dit door vandalisme kwam of door een combinatie van gebruikte materialen in relatie tot de constructie.

Koperdieven

Daarna werd in oktober 2006 een groot stuk van het koperdraad weggeknipt door koperdieven, waarna het zwaar beschadigde kunstwerk werd weggehaald en ter restauratie naar de Noord Amsterdamse Machinefabriek gebracht. Door een aantal voorzieningen te treffen heeft de restaurateur het kunstwerk in een kwalitatief betere staat gebracht. Bij de restauratiewerkzaamheden is een werknemer door noodlottige omstandigheden om het leven gekomen.

De kunstenaar heeft het werk de naam De tong van Lucifer meegegeven, waarbij verwezen wordt naar de Romeinse god van het vuur; Lucifer. Om andere associaties te voorkomen wordt tegenwoordig door de provincie als titel De tong gebruikt.

 

Bron: De Almare (internet), dinsdag 28 september 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina