naar Marker Nieuws indexpagina
FLINKE BEZUINIGINGEN BRENGEN HUISHOUDBOEKJE OP ORDE
Geen verhoging gemeentelijke belastingen

 

Het college van burgemeester en wethouders van Waterland lag de gemeenteraad vrijdag 1oktober 2010 een nieuwe begroting voor. Uit de begroting 2011-2014 komt duidelijk naar voren dat de gemeente is gedwongen om ingrijpende keuzes te maken. Alleen op die manier blijft het huishoudboekje op orde. Bij een ongewijzigde koers zou een tekort van € 1,3 miljoen ontstaan.

Bezuinigingen

Om de begroting sluitend te krijgen zijn flinke bezuinigingen doorgevoerd.  Daarbij heeft het college eerst gekeken naar de eigen organisatie. Maar de bezuinigingen blijven niet beperkt tot het gemeentehuis. Zo staan bijvoorbeeld subsidies onder druk. De belangrijkste voorstellen van het college aan de gemeenteraad zijn:

  • Voorgenomen personeelsuitbreidingen zijn grotendeels van de baan
  • Het management wordt verder verkleind; er komt een éénhoofdige directie
  • Minimalisering van de activiteiten van de BOA’s (=Buitengewone Opsporings Ambtenaren)
  • Verlaging van de gemeentelijke subsidies met gemiddeld 7%
  • Verlaging van de onderhoudssubsidies voor monumenten
  • Minder geld voor onderhoud, maar het budget voor onderhoud van wegen blijft overeind
  • De gemeente wil 5% minder geld geven aan regionale samenwerkingsverbanden, zoals de GGD Zaanstreek-Waterland
  • Minder geld voor drukwerk en advertenties. Zo komt het burgerjaarverslag in de huidige vorm te vervallen.

Het college heeft de gemeenteraad ook een aantal bezuinigingen getoond die het college zelf liever niet inboekt. Deze maatregelen zijn dan ook niet voorgesteld. Het gaat onder meer om het sluiten van de brandweerpost Ilpendam. Naast het snijden in de uitgaven is ook de inkomstenkant tegen het licht gehouden. Het college gaat voorstellen om voor nutsbedrijven een nieuwe belasting in te voeren voor ondergrondse leidingen. Ook stelt het college voor om de dagtoeristenbelasting op Marken opnieuw in te voeren.

Geen extra verhoging OZB en andere gemeentelijk belastingen

Wethouder Hoekstra geeft aan dat het een ingrijpende operatie is. “We krijgen straks veel minder geld uit Den Haag én we hebben beloofd de belastingen niet te verhogen met meer dan de inflatie. Dan is bezuinigen echt onvermijdelijk. We hebben de pijn zoveel mogelijk proberen te verdelen en vooral eerst naar onze eigen organisatie gekeken. Maar het heeft helaas zeker ook gevolgen voor onze inwoners. Al met al is dit een verantwoord pakket aan maatregelen”.

 

Bron: Gemeente Waterland, zondag 3 oktober2010

 naar Marker Nieuws indexpagina