naar Marker Nieuws indexpagina
'Dag Monster' in dorpshuis Het Trefpunt
Jacqueline Zeeman, Aaltje Zeeman en Marieke Zeeman spelen 'Dag Monster' in Het Trefpunt.
Foto: Jeroen van Oostrom
 
Het Trefpunt op Marken is vernieuwd en dat mag gevierd worden. Als openingsact van Het Trefpunt stond deze zondag 'Dag Monster' op het programma. Een oud sprookje, Belle en het Beest, dat net zo'n metamorfose blijkt te hebben ondergaan als het huidige dorpshuis van Marken. Beide zijn van nu, beide zijn beslist het bezoeken meer dan waard.

Drie jonge vrouwen in het wit betreden het toneel om ons te vertellen dat ze het sprookje van Belle en het Beest zullen gaan spelen. Nou, laat maar komen denk je nog. En dan gebeurt er van alles. De drie speelsters spelen om beurten het meisje, de vader, de zussen en het beest. Kan dat? Ja, dat kan en Jacqueline Zeeman, Aaltje Zeeman en Marieke Zeeman bewijzen het! Het spel komt als een storm over je heen, en voert je mee op de reis van de vader naar het slot van het Beest. Zonder dat het moeite lijkt te kosten, stappen de speelsters in en uit een rol; verrassend, niet voor de handliggend, maar telkens boeiend. De onalledaagse vormgeving staat een prachtige voorstelling beslist niet in de weg, integendeel zelfs: het draagt bij aan een sprookjesachtige sfeer.

Het taalgebruik is, zeker aan het begin, ongewoon en lijkt op niets wat je normaliter gewend bent. Het klinkt als een soort gedicht. Toch brengen de speelsters de ongewone zinnen, alsof het dagelijks kost is. Gelukkig zijn de spelers tekstvast, want een zinnetje missen en de boodschap wordt anders.
Het eindresultaat is fantastisch: schitterende rekwisieten, prachtig licht en geweldige kostuums. Alles in het stuk is functioneel; er is geen overbodige tierelantijn. Dit lijkt het handelsmerk te gaan worden van Lowina (Zeeman- jawel, nog een) Zondervan. In haar voorstellingen lijkt ze te zoeken naar de complete toneelpuzzel, waarin alle stukjes op hun plek liggen. En ook nu klopt alles weer. Zij heeft het maximale uit haar groep amateurs weten te halen en een betoverend, modern sprookje weten vorm te geven.

Mocht u het deze zondag gemist hebben? Geen nood, want aanstaande zondag speelt de groep 'Dag Monster' nog een keer. Daarna is het sprookje uit.
 
Tekst : Adinda Dorland (Red.)

Bron: Ons Streekblad (internet), maandag 4 oktober 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina