naar Marker Nieuws indexpagina

‘In gesprek over Alcohol en drugs op Marken’

 

‘In gesprek over alcohol en drugs’, blijft een onderwerp waar meestal niet over gepraat wordt. Daarom wordt door de Gemeente Waterland (GW) een aantal praat sessies georganiseerd in diverse kernen van de GW, om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

Marken was afgelopen woensdag de eerste kern waar deze sessie werd georganiseerd. Een aantal verenigingen en stichtingen op Marken waren uitgenodigd om tezamen met onder andere de politie, burgemeester Jongmans en organisator wethouder Schalkwijk in dorpshuis Het Trefpunt te discussiëren hierover. De horeca was ook uitgenodigd, maar deze hebben geen gehoor gegeven aan de oproep.

De GW had een aantal stellingen geprojecteerd:
  • Het gebruik van alcohol en drugs veroorzaakt veel problemen in ons dorp
  • De problemen rond alcohol- en drugsgebruik op Marken worden overdreven
  • Wat kunnen we samen doen om het alcohol- en drugsgebruik van jongeren in Waterland te beperken

'Het gebruik van alcohol en drugs veroorzaakt veel problemen in ons dorp’

Op deze stelling kwam de discussie al goed los. Als eerste werd het onderwerp alcohol behandeld. Veel jongeren komen later in jeugdgebouw ‘De Zonnewijzer’, omstreeks 23.00 uur, omdat deze gaan indrinken op andere locaties. Het ‘Opzitten’ wordt ook aangehaald. (Opzitten is twee weken feesten in een garagebox). Tijdens het opzitten wordt er niet alleen veel bier geconsumeerd, maar ook veel sterke drank. Of er drugs wordt gebruikt werd door de discussiegroep niet ontkend. Soms wordt er op kinderfeestjes al Breezers gegeven aan jongeren. Over het onderwerp alcohol wordt meestal lacherig gereageerd. Alcohol verkoop is voor vele verenigingen wel de grootste bron van inkomsten. Als er veel bier wordt verkocht, is dat positief voor de begroting en houd dus een eventuele contributie laag. De overlast is op Marken geen probleem. Politie krijgt weinig klachten over dit onderwerp. De organisaties op Marken, die veel jongeren op bezoek krijgen, houden wel toezicht op de leeftijd, jongeren onder 16 jaar kunnen geen alcohol houdende dranken kopen.

Vervolgens werd het onderwerp drugs behandeld. Als er voorlichtingsavonden worden georganiseerd komt er meestal niemand opdagen. Uit de discussie groep kwam naar voren, dat drugs niet veel overlast voor de omgeving op Marken oplevert.  Een anonieme drugs enquête, huis aan huis bezorgd, werd wel als een idee aangedragen. Dit is ook gebeurd in Volendam. Drugs is ook generatie afhankelijk en minder zichtbaar dan alcohol gebruik. Bij gebruik van onder andere coke kan men meer alcohol drinken.

‘De problemen rond alcohol- en drugsgebruik op Marken worden overdreven’

Ouders weten meestal van niets, als men over dit onderwerp begint. Het gebruik van drugs wordt door vele niet erkend. Handel en gebruik van drugs gebeurt overal, maar bij voorlichtingsavonden komt (bijna) niemand opdagen.

‘Wat kunnen we samen doen om het alcohol- en drugsgebruik van jongeren in Waterland te beperken’

Groep acht van de basisschool op Marken krijgt reeds informatie over alcohol gebruik. Niet over drugs. Het les materiaal is beperkt. Gerichte voorlichting is wel van belang. Een kleuren folder, huis aan huis verspreid, zou veel bewustwording en onbekendheid kunnen bevorderen. Door de politie werd medegedeeld dat gebruik en handel meestal niet wordt gemeld. Dit kan via  ‘M’, misdaad anoniem. Tevens deelde deze mede dat handel in drugs een misdaad is. Van het anoniem melden wordt echt werk gemaakt, aldus de politie. Het gebruik van drugs is ook strafbaar, maar wordt gedoogd in Nederland.

Wethouder Schalkwijk dankte aan het einde een ieder voor zijn of haar inbreng en zal alle punten die naar voren kwamen meenemen in het totale plan. Er volgen nog bijeenkomsten in de kernen Monnickendam, Broek in Waterland en Ilpendam.

 

Bron: PepProductions, donderdag 14 oktober 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina