naar Marker Nieuws indexpagina
Wat eten we vandaag? Koken op een 'schip dat niet vaart'
 
Mijn man zegt dat ik een keukenprinses ben en ik kook heel graag', zegt Liliane Spijker. ‘Het is niet zo dat het elke dag culinaire hoogstandjes zijn, maar we eten toch vaak erg lekker en ik besteed er veel tijd aan. Als we met z'n tweeën zijn, kook ik alleen een hoofdgerecht. Zijn er gasten, dan komt er ook een toetje op tafel.'
RECEPTEN 
Zuurvlees van Liliane
Benodigdheden voor 6  personen: 
1 kilo runderlappen 

7 grote uien 
6 plakken ontbijtkoek 
4 eetlepels appelstroop 
8 eetlepels azijn 
10 kruidnagels 
10 jeneverbessen 
6 laurierblaadjes
boter 
beetje bloem 
peper, zout en nootmuskaat
Snijd het vlees in dobbelstenen en bak het aan in de boter. Voeg de in grove stukken gesneden uien toe met een heel klein beetje water. Doe dan alle ingrediënten in de pan en laat het anderhalf uur heel zachtjes stoven. Het gerecht moet niet te nat zijn. ‘Wij eten dit graag met zelfgebakken frietjes, stoofpeertjes (Gieser Wildeman) en zelfgemaakte appelmoes. Het zuurvlees smaakt eigenlijk meer zoet dan zuur. Het is ook heel lekker met tutti frutti.'
Fruitcoupe met chocoladeroom en amandelen (4 personen)
500 gram fruit, bijvoorbeeld bramen, blauwe bessen, aardbeien of frambozen of in de winter een blik gemengd fruit 
1 sinaasappel 
1 theelepel honing 
200 gram goede witte chocolade 
125 milliliter slagroom 
geschaafde amandelen
Schep het fruit in 4 coupes en giet het met de honing vermengde sinaasappelsap erdoor. Smelt de chocolade au bain-marie en laat een beetje afkoelen. Klop de slagroom bijna stijf. Meng dit door elkaar en giet het over het fruit. Rooster de amandelen in een koekepan bruin en strooi die over het fruit, samen met kleine stukjes geraspte sinaasappelschil.
Door Marja de Vet 
Liliane (53) en Thijs Spijker (63) wonen niet op een binnenvaartschip, maar in een vuurtoren, het Paard van Marken. ‘Omdat we geen vaste gas-, water- en lichtaansluiting hebben, heeft onze manier van wonen wel overeenkomsten met de binnenvaart', zegt Liliane. ‘Ik zeg wel eens: we wonen op een schip dat niet vaart.
‘We eten zoveel mogelijk uit de directe omgeving. We hebben een vriend met een hele grote moestuin. Meestal komt hij op vrijdag langs met een grote krat. Aardappels, appels, peren, stoofperen, alles krijgen we. Deze week hadden we prei, bietjes, wortelen, andijvie en specieboontjes. Het is altijd afwachten wat hij brengt. We krijgen dat gewoon van hem. In ruil daarvoor komt hij koffie drinken en ik nodig hem met zijn vrouw ook regelmatig uit om te komen eten. En verder schuif ik hem wel eens een flesje wijn toe, maar dat heeft hij liever niet. 
‘Vlees halen we bij de boer. Vroeger zat er hier op Marken een boer met slachtvee en dat was lekker gemakkelijk. Nu is hij verhuisd naar Katwoude en rijd ik daar naartoe. Het is duurder vlees dan in de supermarkt, maar wel veel beter. Wat dat betreft zijn we bevoorrecht, met zulke goede voedselleveranciers in de buurt.'
Vers eitje 
‘We ontbijten bijna elke ochtend met een boterhammetje, koffie en een vers eitje van onze eigen kippen. Die scharrelen rond de vuurtoren. Af en toe waaien ze bijna weg en in de winter kan het ook gemeen koud zijn bij ons, maar daar kunnen ze tegen. Er ligt een lap grond rondom en we hebben ons eigen strandje. Ik denk eigenlijk dat wij de enige Nederlanders zijn met een eigen strand.
‘De lunch is doodgewoon, een boterhammetje. Het warme eten, daar maak ik werk van. We zijn niet zo van de vis, daar hebben we niks mee. We zijn meer van vlees en groente. Meestal iets aparts, maar soms ook wel doodgewoon. Zoals gisteren, toen aten we gekookte aardappels met bieten en een speklapje. Soms kook ik Indisch, maar dat doe ik alleen als we eters krijgen. Eén van de lekkerste dingen die ik ken is kip in zoutkorst. Je kruidt de kip en pakt die in in een dik beslag van grof zeezout, eieren en bloem. Dan laat je de kip ruim een uur in de oven garen. De korst wordt dan keihard, Thijs heeft hamer en beitel nodig om erdoor te komen. Die uitgepakte kip is zo mals en zo smaakvol. Heel erg lekker met zuurkool en aardappelpuree.
Bruidsparen 
‘We wonen nu ruim zeven jaar op het Paard van Marken. Thijs heeft altijd gevaren en wilde heel graag op de vuurtoren wonen. Hij houdt van het water. Ik werkte toen nog fulltime en wilde wel mee, mits ik het een beetje luxe zou hebben. En dat is gelukt. We hebben CV, een vaatwasser, een wasmachine en een droger. Het is wel klein. Een kleine woonkamer, een heel erg kleine eetkamer en een piepklein keukentje. Boven is er één grote slaapkamer en twee hele kleintjes. We kunnen niet meer dan twee of drie mensen op bezoek hebben, maar dat vinden we prima.
‘Thijs is met de VUT. Hij heeft gevaren, zowel op de binnenvaart als de zeevaart. Nu vaart hij af en toe als opstapper op de bruine vloot. Daarnaast fotografeert hij veel (www.thijsvandetoren.nl). Ik ben trouwambtenaar voor de gemeente Waterland (www.trouwenzoalsjulliewillen.nl) en werk in een zwembad. Maar ik ben ook veel thuis. Ik nodig de aanstaande bruidsparen vaak hier uit omdat de bruidsparen het leuk vinden om de vuurtoren te bezoeken en doe alle voorbereidingen verder ook thuis. Heel leuk werk vind ik het. Je moet vooral heel goed kunnen luisteren, een gemakkelijke prater ben ik al. Ik vind het leuk om me in mensen te verdiepen.'
 

Bron: Schuttevaer (internet), donderdag 28 oktober 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina