naar Marker Nieuws indexpagina
IJsreddingprocedure in werking
 
Op zaterdag 4 december, enkele dagen na het invallen van de vorst, konden de vrijwilligers van KNRM Station Marken en Brandweer Post Marken aan de slag met het oefenen van ijsreddingen.
Per 1 december is in de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland de inzetprocedure ”IJsredding op grote wateren” officieel van kracht. Het doel van deze procedure is te komen tot een eenduidige samenwerking tussen de hulpverleningspartners die betrokken zijn bij reddingen op ijs op grotere wateren binnen de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Betrokken partijen zijn hierbij de Vrijwillige Brandweer Waterland,  de duikteams Zaanstad en Purmerend en het KNRM station Marken, alsmede het (gelieerd) reddingstation Warder.
Eerder dit jaar, in januari en februari 2010 zijn de ijsreddingteams al diverse malen in actie geweest. Zo waren de vrijwilligers van Brandweer en KNRM tijdens het weekend van 13 en 14 februari 2010 gekazerneerd in het boothuis van de KNRM, van waaruit een groot aantal hulpverleningen werd verricht. De opgedane ervaring werd direct toegepast en heeft geleid tot verdere verfijning van de procedure en verbetering van het materieel. Zo werd de reddingbrancard voorzien van een handzaam frame, dat dienst doet als slede op het ijs. Tijdens de oefening werd met name de nieuwe brandcard getest op drijfvermogen en glijsnelheid. Ook de communicatie tussen de ijs- en walploeg werd beproefd. De oefening verliep tot volle tevredenheid. Het Marker ijsreddingteam staat paraat.
 

Bron: KNRM station Marken, vrijdag 10 december 2010

 naar Marker Nieuws indexpagina