naar Marker Nieuws indexpagina
Eerste actie KNRM station Marken in 2011
 
Melding via pager:
   VAARTUIG STUUR/MOTOR PROBLEMEN
 PRIO 2 STATION MKN  
  24-01-2011 09:46 KNRM Station Marken
 
Maandag, 24 januari 2011 heeft KNRM station Marken voor de eerste maal in het kalenderjaar 2011 in actie moeten komen. Om 9.50 uur ging de pager met de melding vaartuig stuur/motor problemen. Voordat er uitgevaren kon worden met de reddingboot Frans Verkade moest deze allereerst ‘gelanceerd’ worden.

Zoals elke winter bij periodes met vorst wordt de reddingboot uit het water gelicht en veilig ‘op het droge’ gezet. Het winterse weer in de afgelopen weken/maanden zorgde er namelijk voor dat de gehele Gouwzee dichtvroor; hierdoor kan de Frans Verkade niet op zijn vaste ligplaats blijven liggen. Er wordt sinds jaar en dag gebruikt gemaakt van de eigen helling die station Marken rijk is. Na aftappen van specifieke punten in jet- en motorruimte staat de reddingboot dan winterklaar aan wal. Vanaf eind november heeft de Frans Verkade op de helling gestaan, nu diende er echter weer gevaren te worden.

Ondanks het feit dat het een maandagochtend betrof waren er genoeg bemanningsleden aanwezig om de reddingboot snel te kunnen lanceren. Nadat de Frans Verkade weer te water lag werd er ingemeld bij het Kustwachtcentrum in Den Helder. Via de VHF kreeg de schipper de positie van het schip met motorstoring. Zo’n 2 mijl uit de kust bij Lelystad lag de viskotter UK8 met motorstoring voor anker.
Na aankomst werd direct een sleepverbinding overgebracht en is er koers gezet richting de haven van Lelystad. Vlakbij de haven van Lelystad werden de vrijwilligers van de KNRM echter geconfronteerd met een onaangename verrassing: de kustlijn bij Lelystad lag nog vol met ijs, voornamelijk drijfijs. Navraag bij passerende sleepboten bleek dat zowel de noordingang als de zuidingang geblokkeerd was door ijs. Gezien het feit dat de Frans Verkade aangedreven is door jetmotoren kon de sleepklus niet volbracht worden tot in de haven. Na overleg met de schipper van de UK8 is er teruggevaren richting de noordingang. Hier is de UK 8 even later door een collega visser op sleeptouw genomen richting de haven.

De Frans Verkade zette ondertussen koers richting Marken waar zo’n 25 minuten later weer aan de steiger werd afgemeerd.

  Voor alle acties van station Marken 

Bron: KNRM station Marken, vrijdag 28 januari 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina