naar Marker Nieuws indexpagina
Groen licht voor woningbouw Bennewerf Marken
 

De gemeente Waterland kan verder met de ontwikkeling van circa 35 woningen in Marken.  Dat is mogelijk gemaakt door ondertekening van het bestuursakkoord “Pilot Waterland”. Op dinsdag 1 februari is het akkoord ondertekend door de betrokken instanties, waaronder de gemeente Waterland. Een dag later hebben het Rijk en de provincie het akkoord getekend. Hiermee is het woningbouwproject De Bennewerf verzekerd van deelname aan de pilot. Deze pilot maakt het mogelijk dat gemeenten kunnen bouwen in de Rijksbufferzone Amsterdam-Purmerend. In ruil daarvoor moet per woning een bijdrage worden betaald aan een fonds voor recreatie en natuur. Wethouder Kools is tevreden: "De aanhouder wint. We hebben woningen beloofd en die komen er nu. Het is ontzettend goed dat we weer een flink aantal woningen kunnen bouwen op Marken". 

Proces

De gemeente Waterland is al enige jaren bezig met de ontwikkeling van woningbouwlocatie Bennewerf. In 2009 is een samenwerkingsovereenkomst getekend met initiatiefnemer Algemene Woningbouw Monnickendam Vervolgens is gestart met het opstellen van het stedenbouwkundig programma van eisen waarbij de uitgangspunten en randvoorwaarden in overeenstemming met onder andere het Rijk en de provincie zijn opgesteld. Vanaf medio 2010 is gewerkt aan de totstandkoming van het voorontwerp bestemmingsplan. De ondertekening van het convenant “Pilot Waterland” biedt voor de gemeente Waterland zekerheid over de inspraak en het vooroverleg dat binnenkort plaatsvindt met de betrokken instanties. De procedure wordt daarna vervolgd waarbij het ontwerpbestemmingsplan ter inzage wordt gelegd gedurende een periode van 6 weken. Ook wordt het bouwplan verder uitgewerkt en wordt het bestemmingsplan door de gemeenteraad vastgesteld.

Samenwerking

De “Pilot Waterland” is een samenwerking tussen het Rijk, de provincie Noord-Holland en de regionale gemeente van Waterland. Met de ondertekening van het convenant is een mijlpaal bereikt en zijn er concrete afspraken gemaakt ten aanzien van woningbouw en investeren in groen en recreatieve waarden in de rijksbufferzone.

 

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 3 februari 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina