naar Marker Nieuws indexpagina
Nederland o19 wint met 0-1 van België o19

Het Nederlands elftal onder 19 heeft in België met 0-1 gewonnen van België o19. De vriendschappelijke wedstrijd was de eerste wedstrijd onder de nieuwe bondscoach Johan van Heertum.
Nederland speelde de eerste en tweede helft met verschillende opstellingen. In totaal kwamen er 19 speelsters in actie: 16 speelden één helft en 3 de gehele wedstrijd.
Nederland had moeite om te scoren. Bij rust was het 0-0. Het enige doelpunt viel in de 73e m. door toedoen van Linda Bakker.
De kersverse bondscoach prees na afloop de inzet van de speelsters, maar vond het samenspel nog wel vatbaar voor verbetering...

Opstellingen Nederland:
Van Heertum liet de volgende 11 speelsters de eerste helft van de wedstrijd spelen: 1. Laura du Ry, 2. Marissa Compier,
3. Kelly Zeeman, 4. Siri Worm, 5. Kirsten Bakker, 6. Tessel Middag, 7. Shanice van de Sanden, 8. Merel van Dongen, 9. Lieke Martens, 10. Ellen Jansen, 11. Mauri van de Wetering.

In de tweede helft kwamen de overige 8 speelsters in het veld. De opstelling van de tweede helft was: 16. Melissa van der Wiel, 12. Linda Bakker, 13. Marieke de Boer, 4. Siri Worm, 14. Dominique Bruinenberg, 15. Marlou Kelleners, 17. Maud Roetgering, 18. Vesna Veltrop, 9. Lieke Martens, 10. Ellen Jansen, 19. Pia Rijsdijk.

Tula de Wit maakt ook deel uit van de selectie van 20 maar wegens een blessure is zij niet inzetbaar.

Nabeschouwing Johan van Heertum
Johan van Heertum noemde de overwinning terecht. "We hebben naast het doelpunt zo'n 5-6 100% kansen gehad. De overwinning had dus ruimer moeten uitvallen.
Ik heb een goede indruk gekregen van de speelsters. We hebben alle speelsters tenminste een helft laten spelen zodat ik kon zien hoe ze ervoor staan.
We speelden de eerste helft iets beter dan in de tweede helft, maar in beide helften moet het samenspel nog beter. De speelsters hebben individueel allemaal hun bijdrage geleverd en met grote inzet gewerkt, maar je kon merken dat deze groep een tijd lang niet bij elkaar was geweest. De opbouw van achteruit had beter gekund. Dat betekent dat middenvelders zich meer moeten aanbieden, maar ook dat die middenvelders dat op tijd worden ingespeeld. Nu werd er te vaak te gehaast gespeeld en te snel gekozen voor de lange bal.
We proberen toe te werken naar een 4-2-3-1 systeem met een verdedigend blok van 6 speelsters en meer vrijheid voor de aanvallende speelsters. We kregen in de wedstrijd ook wel verschillende kansen, maar we moeten meer gevarieerd gaan spelen en niet afhankelijk zijn van een goed vallende lange bal. Ook verdedigend kan het beter. We gaven ook mogelijkheden weg doordat we achterin te ver uit elkaar speelden.
Dit is een eerste stap op weg naar de EK-kwalificatie. Zondag a.s. hebben we nog een training en daarna wordt de selectie bekend voor de oefeninterland tegen Duitsland. Dan zullen we meer moeten laten zien. Later hebben we nog een trainingskamp en vierlandentoernooi in La Manga. Uiteindelijk mogen we met 18 speelsters deelnemen aan de EK-kwalificatie. We hebben nog verschillende momenten om de keuze voor de definitieve selectie te maken."