naar Marker Nieuws indexpagina
EBS wint aanbesteding openbaar vervoer in Waterland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het busvervoer in de concessie Waterland zal vanaf 11 december worden uitgevoerd door EBS (Egged Bus Systems uit Israël). Dat is het resultaat van de aanbesteding van de concessie Waterland door de Stadsregio Amsterdam. De Stadsregio verwacht dat met het bod van EBS de kwaliteit van het openbaar vervoer verder zal verbeteren. Portefeuillehouder Wiebes ondertekende vandaag de uitvoeringsovereenkomst. De looptijd van de concessie Waterland is van 11 december 2011 tot en met 8 december 2019, met een mogelijkheid tot verlenging van maximaal twee jaar.
 
website EBS Mobilis
 
‘We zijn zeer tevreden met het bod van EBS’, aldus portefeuillehouder Openbaar Vervoer van de Stadsregio, Eric Wiebes. ‘EBS deed een bod van hoog niveau, dat een zeer goede beoordelingsscore heeft gehaald.’
De Stadsregio heeft de bieding beoordeeld op basis van criteria zoals het aanbod van openbaar vervoer, de te verwachten groei van reizigers en opbrengsten, de kwaliteit en betrouwbaarheid, marketing en duurzaamheid. Van de vier vervoerbedrijven die meedongen naar de concessie Waterland heeft EBS op de meeste onderdelen de beste aanbieding gedaan en behaalde het de hoogste score. Deze aanbestedingsprocedure heeft daarmee geleid tot meer openbaar vervoer met comfortabelere en schonere bussen en meer dienstverlening, voor vrijwel hetzelfde bedrag.
 
Gratis internet in de bus
EBS biedt meer openbaar vervoer dan de andere bedrijven. Daarnaast scoorde EBS goed op het onderdeel marketing. Zo biedt de vervoerder meerdere bemande loketten waar reizigers terecht kunnen voor informatie en handelingen rond de OV-chipkaart. Ook voor het materieel haalde EBS een hoge score. Zo komen er nieuwe bussen met een beter systeem voor klimaatbeheersing, meer beenruimte, comfortabele stoelen en gratis internet (wifi) voor de reizigers. De bussen zijn voorzien van de schoonste motoren (EEV en Euro 5) en de vervoerder zet zich in voor verdere CO2 reductie.
Als uitgangspunt voor de aanbesteding is het eerder vastgestelde programma van eisen gehanteerd, waarover inspraak is geweest. Naar aanleiding van inspraakreacties is het programma van eisen vorig jaar aangepast, waardoor het vervoerbedrijf ook scholierenlijnen moest aanbieden. Ook dit is in de bieding van EBS opgenomen.
 
Vervolgstappen
Aangezien de exacte door het Rijk opgelegde bezuinigingstaakstelling bij de voorbereiding van de aanbesteding Waterland nog niet bekend was, heeft de Stadsregio hier geen rekening mee kunnen houden tijdens de aanbestedingsprocedure. De komende weken zal het definitieve vervoersaanbod worden bepaald. Uiteraard gebeurt dit binnen de juridische kaders van de aanbesteding en de verleende concessie. Daarna zal het definitieve OV-pakket, waaronder de lijnvoering, bedieningsperioden en frequenties, bekend worden gemaakt.
 
EBS voor het eerst de Nederlandse markt
EBS/Mobilis is een combinatie van een in 2010 opgerichte Nederlandse onderneming EBS Public Transportation B.V. en het in Polen gevestigde bedrijf Mobilis Sp. z.o.o. Beide zijn onderdeel van de Egged Group uit Israël. Met in totaal bijna 5.000 bussen is Egged een van de grootste vervoerbedrijven ter wereld. Met de concessie Waterland zet het bedrijf zijn eerste stap op de Nederlandse markt.
EBS/Mobilis heeft veel aandacht voor het personeel (onder meer met cursussen, opleidingen en teambuilding) en het leefmilieu (recycling, groene stroom en zuinige dienstauto’s). Het bedrijf heeft een specifiek milieubudget en streeft ISO-certificering na om als eerste vervoerbedrijf in Nederland MVO-gecertificeerd te worden.
 
Personeel
Op basis van de Wet Personenvervoer is de nieuwe vervoerder verplicht om al het personeel van de huidige vervoerder Arriva over te nemen. Daarbij zal EBS zich  aan alle bepalingen rond arbeidsomstandigheden en arbeidsvoor­waarden (CAO) houden.
 
De concessie Waterland
Een concessie is het exclusieve recht dat een vervoerbedrijf krijgt om in een bepaald gebied openbaar vervoer te verrichten. Het concessiegebied Waterland bestaat uit de gemeenten Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zeevang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Stadsregio Amsterdam, vrijdag 11 maart 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina