naar Marker Nieuws indexpagina
Verplaatsing haltes Arriva-bussen CS Amsterdam
  Op 1 april 2011 start de bouw van de blikvanger van het vernieuwde Amsterdam Centraal Station: de overkapping van het busstation aan de IJzijde. Om de nieuwe overkapping veilig en snel te kunnen plaatsen, is het noodzakelijk de haltes van de Arriva-bussen tijdelijk te verplaatsen. De dienstregeling verandert niet. Afhankelijk van het verdere vervoer (te voet, metro, trein), moeten busreizigers soms wel verder lopen. Houd u daarom rekening met enkele minuten extra reistijd. Om snel en veilig op de juiste plek op Amsterdam CS te komen, is het belangrijk de aanwijzingen via de informatieborden en verkeersregelaars op te volgen.  
 
Nachtbussen
Alle (nacht) bussen van Arriva, rijdend vanaf 00.40 uur, houden hun haltes op het Prins Hendrikplantsoen.

1 april tot 1 mei: Haltes Arrivabussen naar centrumzijde
In april wordt de oostkant van de kap geplaatst. Vanwege de veiligheid kan er niet aan de overkapping gewerkt worden als er bussen onderdoor rijden. De instaphaltes van de Arrivabussen verhuizen daarom naar de Odebrug, de nieuwe brug tussen de Prins Hendrikkade en het Oosterdokseiland. De bestaande Arriva-halte op de Prins Hendrikkade is in april de eindhalte.

 
   
  2 mei tot 15 juli: Busstation IJzijde weer in gebruik
Het busstation is vanaf 2 mei weer in gebruik. Er wordt nu alleen aan de montage van de glazen overkapping gewerkt aan de oostzijde. Dit gebeurt tussen acht uur ’s avonds en half zes ’s ochtends. De Arriva-bussen rijden daarom ’s avonds na 20.00 uur via de westzijde het busstation in en uit. Voor deze langere route worden overigens geen extra OV-chip kosten berekend.
 
   
  16 juli tot 4 september: Haltes Arriva-bussen verplaatst
In deze periode wordt het westelijk deel van de overkapping geplaatst, aan de kant van het Havengebouw. Dit deel is langer dan de oostelijke kap. Vanwege de veiligheid gaan de opstaphaltes van de Arriva-bussen daarom naar de andere (oostelijke) kant van het busstation, waar de overkapping al klaar is. Eindhalte is in deze periode weer de bestaande halte aan de Prins Hendrikkade.
 
   
  5 september tot november
Busstation IJzijde weer in gebruik (maar niet in avond en nacht) Begin september is de staalconstructie en een deel van de glazen kap klaar. Het busstation is weer helemaal in gebruik, als opstap- en als eindhalte. Er wordt alleen aan de montage van de glazen overkapping gewerkt tussen acht uur ’s avonds en half zes ’s ochtends. Tijdens die uren rijden de bussen daarom via de westkant het busstation in en uit.
 
   
 
De laatste werkzaamheden aan de westelijke kap gebeuren in het voorjaar van 2012, na een winterstop. Driekwart van de kap is dan gereed. Als het weer meevalt, is in november 2011 ook de westelijke kap al helemaal klaar. Als de werkzaamheden doorlopen in 2012, leidt dit niet tot hinder voor het bus- en autoverkeer.

In de maanden april en tussen half juli en begin september is de De Ruijterkade ´s nachts regelmatig afgesloten voor autoverkeer, fietsers en voetgangers. Het verkeer wordt omgeleid via de voorkant van het Centraal Station. De veren blijven bereikbaar.

 

Bron: Gemeente Amsterdam, zaterdag 12 maart 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina