naar Marker Nieuws indexpagina
Veehouder op Marken en MNH samen

 

 

Milieufederatie Noord-Holland (MNH) en Stichting Veehouder op Marken gaan gezamenlijk kijken hoe het uitbundige weidevogelgezelschap op Marken behouden kan worden. Ernest Briët van de Milieufederatie Noord-Holland en Johan Oskam en Sjaak Hoogendoorn van de Stichting Veehouder op Marken ondertekenden een overeenkomst die dat moet mogelijk maken. De partijen leggen hun geschil over de verlaging van het waterpeil bij.

In de overeenkomst is vastgelegd dat twee onafhankelijke weidevogeldeskundigen maatregelen gaan uitwerken die moeten voorkomen dat de weidevogelstand terugloopt. Dit zou kunnen gebeuren door de peilverlaging die is voorgenomen. De weidevogelexperts gaan komende jaren ook het verloop van het aantal weidevogels met tellingen vastleggen.

De ondertekening vind plaats op het bedrijf van de familie Terlouw op Marken. De melkveehouder heeft zich in 2010 op een nieuw bedrijf op Marken gevestigd. De bouw van het nieuwe bedrijf was mede bedoeld voor het weidevogelbeheer en werd gesubsidieerd door de provincie. De gemeente Waterland verpachtte 33 hectare grond aan de Stichting Veehouder op Marken die het doorverpachtte aan Wim Terlouw. Voor de bedrijfsvoering is een peilverlaging met 20 cm voorzien.

De ondertekening heeft plaatsgevonden op dinsdag 5 april 2011.

 

 

Bron: MNH.nl, woensdag 6 april 2011

   naar Marker Nieuws indexpagina