naar Marker Nieuws indexpagina
Wordt Aagje Zeeman wel of niet Statenlid
 

Op 2 maart werden de verkiezingen gehouden voor de Provinciale Staten.

De laatste Statenperiode liep van 2007-2011 en de nieuwe statenperiode bestrijkt, net als de zittingstermijn van de gemeenteraad een periode van opnieuw vier jaar, ingaande maart 2011 tot 2015.

Het aantal Statenleden per provincie hangt samen met het aantal inwoners in die provincie. Voor Noord-Holland is het aantal leden dat zitting heeft in de Staten bepaald op 55.

In de afgelopen periode werd het College van Gedeputeerde Staten, het Dagelijks Bestuur van de Provincie, te vergelijken met het college van Burgemeester en Wethouders in een Gemeente, gevormd door vier partijen: VVD, PvdA, CDA en GroenLinks. VVD met 13 statenleden, PvdA met 11 en CDA met 10, leverde ieder twee gedeputeerden en GL met 4 leden in de staten leverde één gedeputeerde. De Commissaris van de Koningin wordt door de Kroon benoemd op voordracht van de Staten en is zowel voorzitter van het College van GS als voorzitter van Provinciale Staten. Onze huidige Commissaris, de heer J.W. Remkes is benoemd en in dienst getreden op 1 juli 2010 en is lid van de VVD.

De “oude” Statenleden namen op 9 maart afscheid. De nieuwe Statenleden, gekozen op 2 maart zijn op 10 maart geïnstalleerd.

De verkiezingsuitslag is voor het CDA teleurstellend, maar is niet slechter dan bij de verkiezing voor de gemeenteraad in maart 2010 en de laatste verkiezing voor de Tweede Kamer op 9 juni 2010.

Bij de verkiezing op 2 maart heeft het CDA 100.789 stemmen gekregen, dat is 9% van het totaal aantal uitgebrachte stemmen. In de nieuwe samenstelling van de Staten zijn dat 5 CDA zetels geworden. De VVD kreeg opnieuw 13 zetels en de PvdA weer 11 zetels, de PVV kwam nieuw in de Staten met 6 zetels en D66 ging van 2 naar 6 zetels. Alle andere partijen kregen 5 zetels of minder.

Op de CDA lijst stond ik op nummer 7 en ben dus niet teruggekeerd in de Staten van N-H. In de Gemeente Waterland kreeg het CDA totaal 1.497 stemmen, waarvan er 557 op mij zijn uitgebracht. Alleen op Marken kreeg het CDA 476 stemmen, daarvan werden er 361 op mij uitgebracht. In heel Noord-Holland haalde ik 1.385 stemmen binnen voor het CDA. Dankbaar ben ik voor de steun die ik van velen kreeg tijdens de campagne, voor de stemmen op mij uitgebracht en de reacties daarna. Geen van de CDA kandidaten, buiten de lijsttrekker Jaap Bond van Volendam, haalde zoveel stemmen dat hij of zij met voorkeur werd gekozen. Die drempel lag, mede gelet op de relatief goede opkomst, behoorlijk hoog.

De onderhandelingen om tot een nieuwe coalitie te komen, zijn gaande. De leiding voor de gesprekken ligt bij de lijsttrekker van de grootste partij, Elisabeth Post van de VVD. Bekend is geworden dat er gekeken wordt of er een samenwerking mogelijk is tussen de VVD, PvdA, CDA en D66. Samen vertegenwoordigen deze partijen 35 van de 55 zetels in de Staten van Noord-Holland. In ieder geval is Jaap Bond opnieuw kandidaat Gedeputeerde voor het CDA.

Als Jaap Bond in het College van GS zitting neemt zal ik eerste opvolger zijn ingeval een CDA Statenlid mocht terugtreden.

 

Bron: Aagje Zeeman, woensdag 6 april 2011

   naar Marker Nieuws indexpagina