naar Marker Nieuws indexpagina
Waterpeil Marken mag iets omlaag

Een geschil tussen de Milieufederatie en de Stichting Veehouder op Marken is bijgelegd. De Milieufederatie wilde niet dat het waterpeil zou worden verlaagd, omdat dit slecht is voor weidevogelstand.

Boer Wim Terlouw had hierom gevraagd. Zijn koeien trappen bij veel nattigheid het land kapot en kunnen leverbot oplopen, een ernstige ziekte onder schapen, koeien en geiten, die wordt veroorzaakt door een klein slakje. Hij kan zijn koeien ervoor behandelen, maar mag ze dan zes weken niet melken.

Afgesproken is nu dat het waterpeil tijdens het broedseizoen van de grutto voldoende hoog blijft, maar in zomer, herfst en winter, na veel regen mag worden verlaagd. Twee weidevogelexperts, Ron van ’t Veer en Mark Kuiper, houden bij wat hiervan de gevolgen zijn voor de aantallen vogels. Marken wordt gezien als een broedkamer voor weidevogels, omdat nergens in Noord-Holland de dichtheid zo groot is.

,,We hebben altijd al een goed contact gehad met de agrarische natuurvereniging, Water, Land en Dijken’’, zegt Ernest van Briët van de Milieufederatie, afdeling Noord-Holland na het intrekken van de bezwaren. ,,De overeenkomst die er nu ligt is vooral zo belangrijk, omdat er meer aspecten zijn dan alleen het waterpeil die maken dat de grutto het naar de zin heeft. Uitgesteld maaien bijvoorbeeld, zodat de kuikens zich in lang gras schuil kunnen houden, maar ook de hoeveelheid mest die over het land wordt uitgereden.

Stichting Veehouder op Marken en de Milieufederatie zijn bij boer Wim Terlouw op Marken om de keukentafel gaan zitten om tot de getekende overeenkomst te komen. Namens de Milieufederatie tekende Ernest Briët en namens Water, Land en Dijken tekenden Sjaak Hoogendoorn - eveneens voorzitter van de Stichting Veehouder op Marken - en Johan Oskam.

Belangrijke voorwaarde voor de Milieufederatie om akkoord te gaan, was de toezegging dat de twee externe deskundigen de komende vijf jaar een vinger aan de pols houden.

Buitengewoon: Koeien lopen kans op leverbot.

Bron: Noordhollands Dagblad (internet), maandag 11 april 2011

Bron: Noordhollands Dagblad, dinsdag 12 april 2011

   naar Marker Nieuws indexpagina