naar Marker Nieuws indexpagina
  Mw. van Hout - Plantinga overleden  
 

Onlangs bereikte ons het bericht dat de echtgenote van oud-burgemeester van Hout, mw Mientje Adriana van Hout – Plantinga op 91-jarige leeftijd is overleden in Oudemirdum (Friesland). Haar echtgenoot, burgemeester Bauke Gosse van Hout, was al in 1984 op 66-jarige leeftijd overleden, ook te Oudemirdum.

 Burgemeester van Hout kwam rond augustus 1952 naar Marken. De familie arriveerden met de boot, allemaal in nieuwe kleding gestoken. Financieel was het echter een stuk minder gesteld, de familie bezat slechts fl. 1,-- op het spaarbankboekje. Van Hout is van augustus 1952 tot zomer 1973 burgemeester van de Gemeente Marken geweest. Voordat van Hout als burgemeester aan de slag ging, was hij gemeenteambtenaar in de Gemeente Naarden. Bij aankomst op Marken had het gezin twee zonen, Klaas en Sierk. Later kreeg het gezin nog een dochter (Antje) en een zoon (Arend).

Voor burgemeester van Hout was het niet altijd makkelijk om hier burgemeester te zijn. De burgemeester vervulde hier nog een dubbelrol want naast de bestuurlijke taken, was hij ook verantwoordelijk voor het administratieve deel van de gemeente. En daarnaast ook 's avonds nog de nodige vergaderingen (B&W, raad en nog diverse andere overleggen over het bestuur van Marken).  Alles bij elkaar zorgden het ervoor dat het een zware baan was.  

Nadat in 1957 de dijk werd aangelegd en in 1959 de weg in gebruik werd genomen, kwam de modernisering van Marken op gang. Was Marken eerst nog één grote speeltuin, zonder gemotoriseerd verkeer, langzaam kwam ook het gemotoriseerde verkeer op gang. Ook verdween daarmee stilaan de Marker klederdracht. Op de kleuterschool waren alle jongens nog gekleed in klederdracht, vanaf de lagere school (6-jarige leeftijd) gingen de jongens over in burger kleding. De strenge scheiding van de Hervormde en Gereformeerde school werd langzaam milder, met uiteindelijk nog maar één Christelijk school.

In 1973 is burgemeester van Hout vertrokken naar Zelhem, om daar op zijn 64e met pensioen te gaan. In de laatste 11 jaar van z’n werk als burgemeester kon hij zich voornamelijk bezig houden met de bestuurlijke kant van het burgemeester zijn. Zelhem kende een staf van 40 mensen en was hiermee dus veel groter dan de Gemeente Marken.

Voor burgemeester van Hout was werk zijn leven. Hij hield zijn kinderen dan ook altijd voor:

“Werken is de jus van het leven”
 

 
 
Met dank aan Sierk van Hout
 
Burgemeester van Hout neemt officieel de weg in gebruik  
Gelegenheidselftal; onduidelijk is of het een eenmalige wedstrijd was, of dat dit team wel vaker voetbalde (foto: Jan Schild)

Bron: Mijn Producties, zondag 5 juni 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina