naar Marker Nieuws indexpagina
Brand op passagiersschip voor Hoorn
Melding via pager:
   BRAND 
 PRIO 1 STATION MKN  
  18-06-2011 20.06 KNRM Station Marken 
   (samen met Zeevang, Wijdenes en Enkhuizen) 
foto : reddingsstation Wijdenes
 
Op het 90 meter lange passagiersschip Serena is zaterdagavond brand uitgebroken. Het schip met aan boord 90 gasten (Duitsers) en 13 bemanningsleden bevond zich op enkele honderden meters voor de haven van Hoorn. Direct werd er groot alarm geslagen. Alle opvarenden bleven ongedeerd.
 
Nadat de noodoproep bij het Kustwachtcentrum was binnen gekomen alarmeerde deze direct de KNRM Stations Marken en Enkhuizen en de gelieerde brigades van Zeevang en Wijdenes. Ook werd brandweer Hoorn gealarmeerd en reden er diverse ambulances naar de haven van Hoorn.
De brand was ontstaan in de voedselopslagruimte achter op het schip. Er was veel rookontwikkeling. De bemanning had alle passagiers verzameld buiten op het bovendek en was begonnen met een eerste blussing.
Al snel na het alarm zijn acht reddingboten onderweg naar de Serena. Als de eerste aankomt vaart het schip net de haven van Hoorn binnen. De brand blijkt ontstaan door oververhitting van de uitlaat. Hierdoor valt de motor uit en is het schip even onbestuurbaar. De aanwezige reddingboten weten het passagiersschip tegen de kade te drukken zodat de brandweer aanboord kan komen.
 
De reddingboot Frans Verkade van station Marken is dan reeds 'On Sene Coördinator' (OSC) geworden en aan de landzijde is en 'Coördinatie Post Incident' (COPI) ingericht.
Wanneer de reddingboten ‘Rien Verloop ’ en ‘Watersport ’van station Enkhuizen arriveren is de brandweer reeds begonnen met blussen. Het blijkt een kleine brand te zijn en de passagiers hoeven niet te worden geëvacueerd. Na enig breekwerk is de brand onder controle
De reddingboten blijven ter plaatse voor het verrichten van hand- en spandiensten en na een uur is de situatie geheel onder controle en kan iedereen inrukken.
 
 
 

 

Bron: Schuttevaer (internet|), zaterdag 18 juni 2011 (foto's : KNRM station Enkhuizen)

Bron: Noordhollands Dagblad, 20 juni 2011

   naar Marker Nieuws indexpagina