naar Marker Nieuws indexpagina
Tjalk omgeslagen op Markermeer
foto : KNRM
meldingen via de pager:
  PERSOON TE WATER MARKERMEER 
  MARKEN   PRIO 1   
  17-07-2011 18:30 Brandweer Marken
  A1 UITDAM UITDAMMERDORPSTRAAT 37 THV
 17-07-2011 18:35 Lifeliner1
  (traumahelikopter) 
  VAARTUIG OMGESLAGEN  
 PRIO 1 STATION MKN1 MKN2   
  17-07-2011 18:35 KNRM Station Marken
   
  PRIO 1 'Vaartuig omgeslagen' verscheen er om 18.35 uur op de pager van de bemanningsleden van de KNRM station Marken.
Normaal gesproken betreft het met dit soort meldingen meestal kleine open zeilbootjes die snel weer overeind getrokken kunnen worden.
Bij de actie van vanavond ging deze vlieger echter niet op. Een tjalk van ongeveer 21 meter was door de harde wind omgeslagen zon anderhalve mijl ten oosten van uitdam.

Kort na alarmering is er uitgevaren met de reddingboten Frans Verkade en Hendrik Jacob. Ondertussen waren ook de reddingboten Nicolaas Wijsenbeek (KNRM Huizen) en de Meander (hulpdienst Huizen) onderweg naar de omgeslagen platbodem. Aangekomen bij de tjalk zijn allereerst de vijf opvarenden van boord gehaald. Deze zijn direct naar jachthaven Uitdam gebracht waar de hulpdiensten klaar stonden voor opvang. Hier waren o.a. Brandweer Marken, politievoertuigen, traumaheli en ambulances aanwezig. Door de snelle hulpverlening raakte gelukkig niemand onderkoeld. Vervolgens is teruggekeerd naar de tjalk. Deze stond ondertussen op de bodem van het Markermeer.
De schipper van de tjalk gaf aan dat er reeds contact was geweest met de verzekeringsmaatschappij welke de berging van de platbodem af zou handelen. Het werk van de reddingboten van de KNRM zat er hiermee op.
Zowel de boten van station Marken als station Huizen keerden vervolgens terug naar station.

 

reddingboot 'Nikolaas Wijsenbeek' van KNRM station Huizen

Bron: KNRM station Marken, zondag 17 juli 2011 (Foto's : KNRM station Marken)

   naar Marker Nieuws indexpagina