naar Marker Nieuws indexpagina
Werkzaamheden begraafplaats Marken
 
Op de algemene begraafplaats op Marken liggen voornamelijk algemene graven. Van een groot deel van deze graven is de grafrechttermijn verlopen. Dit betekent dat deze graven geruimd mogen worden en opnieuw uitgegeven kunnen worden.

Tot nu toe werd telkens één graf geruimd op het moment dat een nieuw algemeen graf nodig was. Hierbij werden de stoffelijke resten onderin het graf gebracht. In de toekomst verandert de werkwijze voor het ruimen van de algemene graven op Marken. Er worden meerdere graven tegelijkertijd geruimd.
Achterop de begraafplaats wordt een knekelkelder geplaatst, waarin de stoffelijke resten worden herbegraven.

Van maandag 15 augustus tot en met woensdag 17 augustus 2011 (week 33) worden de graven 13 tot en met 20 en 33 toto en met 38 geruimd en wordt de knekelkelder naast het huisje geplaatst.
De percelen waar gewerkt wordt worden afgeschermd met twee meter hoge doeken.  Na de ruimingswerkzaamheden zal het middelste grafveld worden afgevlakt en opnieuw worden aangevuld met schelpen. Ook wordt een deel van de bestrating rondom dit grafveld opgeknapt.

Tijdens de werkzaamheden vinden geen begrafenissen plaats op de begraafplaats.

Op de algemene graven op Marken is het vanuit de traditie ‘onder het paaltje begraven’ niet toegestaan grafbedekking aan te brengen. In de loop van de jaren zijn er echter steeds meer gedenkstenen en planten op de graven geplaatst, wat tot nu toe gedoogd is.
Om de werkzaamheden op een goede manier uit te kunnen voeren verzoeken wij de eigenaren om de grafbedekking voor aanvang van de werkzaamheden te verwijderen.

Gezamenlijk met de Eilandraad wordt op dit moment gewerkt aan een voorstel om in de toekomst een standaard gedenksteen toe te staan op de algemene graven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevrouw D. Nuijten, beleidsmedewerker Begraven. Dat kan telefonisch (0299) 658 633 of per e-mail
gemeente@waterland.nl, t.a.v. mevrouw D. Nuijten
 

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 20 juli 2011

   naar Marker Nieuws indexpagina