naar Marker Nieuws indexpagina

Zendamateurs bij het Paard van Marken

Links Raymond en rechts Maurice Goossens

 

 

 

 

 

Radio-zendamateurs probeerden afgelopen weekend zoveel mogelijk contact te leggen met vuurtorens en lichtschepen over de gehele wereld. Ook de vuurtoren van Marken, het Paard van Marken, deed mee aan dit ´Lighthouse Lightship Weekend’ waar een tijdelijk zendstation was opgericht.
 
Op Marken waren de broers Maurice uit Amersfoort en Raymond Goossens uit Ermelo neer gestreken. Maurice (47 jaar) is al vanaf z’n vijftiende levensjaar zendamateur en broer Raymond (49 jaar) vanaf z’n zeventiende levensjaar. De bedoeling van dit weekend is om contact te leggen met zoveel mogelijk verschillende landen. ‘Sparen’ zoals de broers Goossens dit noemen. Binnen deze landen vormen eilanden ook een apart spaar doel. Deze hebben allemaal een aparte code.  Verbindingen sparen is dan ook het doel van dit weekend en dit allemaal via de korte golf.
 
De broers hebben de locatie in overleg met de familie Spijker gekozen. ´De voorbereidingen, antennes & tent opbouwen, kosten ongeveer een middag´, aldus Maurice. Er wordt gewerkt met twee zenders en twee soorten antennes.
 
De broers maakten dit weekend dagen van 16 uur, s´morgens begint de dag om ± 09.00 uur en eindigt rond middernacht. Tijdens de diverse conversaties worden diverse talen gebruikt van Engels, Duits, Spaans, Frans tot Russisch. ´Door deze hobby leer je ook allerlei talen´, aldus Raymond.
 
De broers zijn lid van de VERON, Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland, en vanuit deze vereniging leerden ze vele hobby fanaten kennen. Raymond begon met uitzenden via de 27 MC, waarbij hij toen nog een examen moest doen om een licentie / machtiging te verkrijgen. Maurice begon direct met de korte golf.
 
Het contact maken kan soms minuten duren. Tijdens m´n bezoek werd er contact gelegd met ´MM0TQH´, ofwel Rich in Elgin (Schotland). Tijdens een onderhoud wordt allerlei info uitgewisseld. De roepletters van ´Het Paard, waren dit weekend PA6FUN met de plaatsnaam ´Marken´, en worden door de broers overgebracht aan  Rich. De broers hebben ook ´eigen´ roepletters, Raymond heeft ´PELGUR´ en Maurice ´PA3HHT´. Alle tijden worden genoteerd in ´Greenwich Mean Time´, ofwel twee uur vroeger als bij ons in Nederland.
 
Volgend jaar wordt dit evenement georganiseerd in het weekend van 18 en 19 augustus.

 

 

 

 

 

Contact wordt er gelegd via twee zenders, één van 100 watt en één van 500 watt. Het logboek wordt goed bijgehouden en vervolgens ingevoerd in de laptop
Er worden twee soorten antennes gebruikt. Een 'inverted-vs' antenne (80-10 meter) en een 'verticale' antenne (40+30 meter)
Voorbeeld van een 'Inverted-antenne' opstelling Voorbeeld van een 'Vertikale-antenne' opstelling

Bron: PepProductions, zondag 21 augustus 2011

  En er moet ook worden gegeten........  

Bron: Thijs Spijker, zaterdag 20 augustus 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina