naar Marker Nieuws indexpagina
Skūtsje omgeslagen, opvarenden gered
meldingen via de pager:
    VAARTUIG OMGESLAGEN  
  PRIO 1 STATION EHUZU1, MKN1 
  29-08-2011 15:49 KNRM Station Marken

 

 

 

Op het Markermeer vlak bij Lelystad is maandagmiddag in een harde windvlag een skūtsje omgeslagen. De vier opvarenden raakte hierbij te water, maar konden zich in veilig brengen door op de romp te klimmen.

Direct na de melding slaat het Kustwachtcentrum in Den Helder groot alarm en alarmeert de reddingboten van KNRM station Marken en Enkhuizen. Ook het politievaartuig P87 gaat onderweg naar de opgegeven positie, twee mijl voor de haven van Lelystad.

De P87 is als eerste ter plaatse op de voet gevolgd door de reddingboot Rien Verloop van Enkhuizen. De P87 weet de vier opvarenden van de omgeslagen skūtsje af te halen. Allen zijn geschrokken en koud maar maken het verder goed. Niet veel later arriveren ook de overige drie reddingboten van de KNRM stations Marken en Enkhuizen.

Na overleg wordt gezamenlijk getracht het skūtsje weer overeind te trekken voordat deze naar de bodem zinkt. Als alle sleeplijnen zijn bevestigt en de reddingboot Watersport een poging wil doen om het skūtsje recht te trekken, springen de ramen en zinkt het skūtsje naar de bodem van het Markermeer.

Er rest de redders niets anders dan het wrak te markeren met een grote stootwil en het verzamelen van los drijvend wrakhout. Een bergingsbedrijf zal later het skūtsje gaan bergen.

 

 

 

 

Bron: KNRM Enkhuizen, maandag 29 augustus 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina