naar Marker Nieuws indexpagina
Intergemeentelijke samenwerking krijgt vaste vorm
Gemeenten Edam-Volendam, Waterland en Landsmeer tekenen raamovereenkomst
 
De burgemeesters van de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer en Waterland tekenen op dinsdag 13 september 2011 een raamovereenkomst waarmee de al bestaande regionale samenwerking structureel wordt vastgelegd. Om 13.00 uur zetten de eerste burgers in aanwezigheid van de gemeentesecretarissen en de directeuren bedrijfsvoering hun handtekening onder de overeenkomst. Plaats van handeling is de raadzaal van het gemeentehuis van Waterland. Aansluitend tekenen de vertegenwoordigers van de gemeenten Landsmeer en Waterland een uitwerkingsovereenkomst op het gebied van Sociale Zaken.
 
Raam- en uitwerkingsovereenkomst
De gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer en Waterland werken op enkele terreinen al enige tijd samen, onder andere op het gebied van inkoop. Tot nu toe werden telkens per onderwerp incidentele overeenkomsten gesloten. De wens is echter om de intergemeentelijke samenwerking een structurele basis te geven. Daarvoor is nu een raamovereenkomst opgesteld. Hierin wordt vastgelegd op welke terreinen in principe wordt samengewerkt. In de overeenkomst is ook bepaald dat het mogelijk is om in wisselende gemeentelijke combinaties samen te werken. Zodra er tussen gemeenten onderling wordt besloten om een onderwerp samen op te pakken, wordt op basis van de raamovereenkomst een uitwerkingovereenkomst gesloten. Op deze manier kan op basis van vaste afspraken toch flexibel worden samengewerkt.
 
Terreinen van samenwerking
De onderwerpen die onder de raamovereenkomst vallen, zijn divers en in verschillende stadia van ontwikkeling. Zo is afgesproken dat de gemeente Waterland per 1 januari 2012 de taken op het gebied van sociale zaken gaat uitvoeren voor de gemeente Landsmeer. Het voornemen is om de uitvoeringsovereenkomst die daarbij hoort, aansluitend aan de ondertekening van de raamovereenkomst te tekenen. Een ander onderwerp van samenwerking is de telefooncentrale. De gemeenten Waterland en Landsmeer gaan op korte termijn hun telefooncentrale vervangen die technisch wordt aangesloten bij de voorziening van Edam-Volendam. Andere onderwerpen waarbij samenwerking wordt onderzocht, zijn bijvoorbeeld ICT, P& O, Juridische Zaken en Dienstverlening. Zo zijn de drie gemeenten met elkaar in gesprek over de gezamenlijke aanbesteding van een nieuwe technische ICT-architectuur.
 
Samenwerken…waarom?
Gemeenten zijn in de toekomst hét loket voor de overheid. Vanuit de centrale overheid worden steeds meer taken bij de gemeenten neergelegd. Dit vergt van gemeenten steeds grotere investeringen in menskracht, kennis en digitalisering. Voor relatief kleine gemeenten wordt het daardoor steeds moeilijker om deze taken op een goede manier te vervullen. Om elkaar te versterken en dus minder kwetsbaar te zijn, is gekozen voor structurele intergemeentelijke samenwerking. Uitdrukkelijk is het de wens van de betreffende gemeenten om de zelfstandigheid te behouden. Ook zijn er geen plannen om tot gemeenschappelijke regelingen te komen. Daarom hebben de overeenkomsten een privaatrechtelijk karakter.
 

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 7 september 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina