naar Marker Nieuws indexpagina
Oefening 'Het Zeepaard' voor de kust van Marken
Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, Rijkswaterstaat, KLPD en Kustwacht slaan handen ineen voor realistische oefening Het Zeepaard. Op woensdag 14 september simuleren zij een scheepsramp dichtbij Marken. Deelnemers van gemeenten en hulpverleningsdiensten oefenen hiermee het Incidentenbestrijdingsplan IJsselmeergebied. Coördinatie van deze oefening ligt bij Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW).
 
Lammert Klaassens, algemeen oefenleider VrZW: ‘Deze GRIP1-oefening is groots opgezet. Volgens de afspraken binnen de SAMIJ (Samenwerkingsregeling Incidentbestrijding IJsselmeergebied) worden regelmatig oefeningen georganiseerd. De veiligheidsregio’s die grenzen aan het IJsselmeer werken hierbij samen met Rijkswaterstaat, het KLPD, de Kustwacht en de KNRM. Dit doen zij volgens het advies uit de richtlijn multidisciplinair opleidings-, trainings- en oefenplan van Waterrand (2009)’.
(GRIP = Gecoördineerde Regionale Incidentenbestrijdings Procedure)
 
Oefenen
Bij de hulpverlening van incidenten op het water zijn vaak meerdere partijen betrokken. Dat kunnen functionarissen zijn die dagelijks op het water hun werk uitvoeren, zoals Rijkswaterstaat, KLPD en reddingsbrigades. Maar ook functionarissen die er slechts sporadisch mee te maken krijgen. Denk hierbij aan gemeentelijk- en ambulancepersoneel, brandweer en politie. Het is belangrijk dat al deze partijen binnen het IJsselmeergebied geoefend blijven.
 
Melding en alarmering
Tijdens oefening Het Zeepaard komen alle diensten aan bod: brandweer, politie, GHOR, KLPD, gemeenten, Rijkswaterstaat, KNRM en Kustwacht. Klaassens: ‘Zo’n 100 hulpverleners en 50 personen voor enscenering en begeleiding zijn de 14e actief. De oefening is goed zichtbaar op Marken, zowel op straat als op het water. Naast de hulpverleners werken ook de meldkamers van brandweer/politie, ambulancezorg, KLPD, Kustwacht en de Centrale Meldpost IJsselmeer mee. De meldkamers werken volgens een protocol samen. Meestal beoefenen zij een gedeelte van dit protocol, op 14 september moeten zij alles uit de kast halen’.
 
SAMIJ
De veiligheidsregio’s in en rondom het IJsselmeergebied hebben veel te maken met water. Op dit water kan van alles gebeuren, zoals aanvaringen, verontreinigingen van het oppervlaktewater, branden, explosies en ecologische incidenten. Bij de incidentbestrijding zijn verschillende partijen betrokken. Dit zijn landelijk, regionaal en lokaal georganiseerde partijen. Binnen het samenwerkingsverband van de SAMIJ werken hulpdiensten samen in de voorbereiding op eventuele incidenten.
 
Websites:
SAMIJ GHOR Nederland Rijkswaterstaat KNRM

Bron: Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, vrijdag 9 september 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina