naar Marker Nieuws indexpagina
Identiteitskaart bij gemeente Waterland
 
U heeft vast in de media iets gehoord of gelezen over het gratis aanschaffen van een identiteitskaart. De Hoge Raad heeft namelijk bepaald dat gemeenten vanaf 9 september 2011 niet langer leges mogen heffen voor het verstrekken van dit document.
 
Ook bij gemeente Waterland kunt u dus voor personen van 14 jaar en ouder een gratis identiteitskaart aanvragen. Kosten die u maakt voor het vervangen van een vermiste identiteitskaart of voor een spoedaanvraag blijven onveranderd. De extra kosten daarvan zijn respectievelijk € 39,65 en € 45,00.
 
Identiteitskaarten voor kinderen tot en met 13 jaar, zijn niet gratis.
 Hiervoor betaalt u € 9,20.
 
Over het al dan niet terugbetalen van leges van eerder verstrekte ID-kaarten is op dit moment nog geen duidelijkheid. Over twee weken verwachten wij hierover advies te ontvangen van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Uiteraard houden wij u daarvan op de hoogte via de website.
 
   
 
Identiteitskaart
Iedereen vanaf veertien jaar moet in het bezit zijn van een Nederlands identiteitsbewijs, bijvoorbeeld een identiteitskaart. De politie of een andere toezichthouder kan hierom vragen. Dit is de identificatieplicht. De Nederlandse identiteitskaart heeft een chip. Hierop staan een scan van uw gezicht en uw vingerafdrukken.

De identiteitskaart kunt u ook als reisdocument gebruiken in Europa. De kaart is geldig in de volgende landen:
  • België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië en Zweden.
  • Landen als: Andorra, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Turkije, IJsland en Zwitserland.

Op Aruba, Curaçao, Sint-Maarten, Bonaire, Sint-Eustatius en Saba is uw Nederlandse identiteitskaart niet geldig.
 
Voorwaarden
Iedereen met de Nederlandse nationaliteit kan een Nederlandse identiteitskaart aanvragen. Kinderen tot twaalf jaar hebben schriftelijk toestemming nodig van beide ouders of voogden.
 
Aanpak
U moet onder andere het volgende meenemen:
  • Alle reisdocumenten die in uw bezit zijn (zowel paspoorten als identiteitskaarten). Heeft u een dubbele nationaliteit? Neem dan ook uw buitenlandse reisdocument mee.
  • Eén pasfoto, die aan alle regels voldoet. Zie voor meer informatie over die regels: “pasfoto, richtlijnen”.
  • Bij een gestolen identiteitsbewijs neemt u het proces-verbaal samen met een ander bewijs mee, zoals OV-kaart, sportabonnement of bibliotheekpas. Bent u uw paspoort verloren? Dan neemt u ook een proces-verbaal en een ander bewijs mee.
Contact
U vraagt de Nederlandse identiteitskaart aan bij de gemeente. Hiervoor moet u persoonlijk langskomen.
 
Termijn
U kunt uw identiteitskaart na vijf werkdagen ophalen.
 
Kosten
Aanvraag personen tot en met 13 jaar: € 9,20
Aanvraag personen van veertien jaar en ouder: gratis.
Bij een spoedaanvraag wordt € 45,00 extra in rekening gebracht.
Als u uw paspoort en/of uw identiteitskaart verloren bent wordt
€ 39,65 extra in rekening gebracht. Een spoedaanvraag is alleen mogelijk na overleg.
 

Bron: Gemeente Waterland, dinsdag 13 september 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina