naar Marker Nieuws indexpagina

Man overleden bij zeiltocht op Gouwzee

meldingen via de pager:
 
   MAN OVERBOORD  
  PRIO 1 STATION MKN, ZVG, WDS 
  16-09-2011 15:34 KNRM Station Marken
 KATWOUDE HOOGEDIJK 6  
 16-09-2011 16:20 Lifeliner1
  (traumahelikopter) 
 
 

Een 56-jarige man uit Amsterdam is vrijdagmiddag overleden toen hij tijdens een zeiltocht op de Gouwzee overboord sloeg en verdronk.

Bij het strijken van de zeilen kreeg hij een klap van de giek en raakte te water. Daar heeft hij nog even rondgezwommen maar verdween op een gegeven moment toch onder water. Zijn echtgenote, met wie hij op het zeiljacht voer, had niet genoeg ervaring om de boot te besturen en kon haar man niet meer redden.

Er werd onmiddellijk een grote zoekactie op touw gezet en de opvarende werd min of meer bij toeval gevonden doordat een van de reddingsboten buiten het zoekgebied motorpech kreeg en de drenkeling met zijn broek in de schroef aantrof. Door de reddingboot van het KNRM-station Marken is de man naar de haven van Monnickendam vervoerd. Daar heeft het toegesnelde ambulancepersoneel nog geprobeerd hem te reanimeren, maar dit was tevergeefs.

De KNRM hamert er veelvuldig op dat het dragen van een reddingsvest tijdens het zeilen noodzakelijk is, ook bij mooi weer.

Bron: RTV-NH, vrijdag 16 september 2011

 
 
Reddingboot 'Frans Verkade' Traumahelikopter 'Lifelifer1, PH-EMS' Reddingboot 'Frans Verkade'
*******************

Zeiler verdronken op de Gouwzee

Een watersporter is vrijdagmiddag omstreeks 15.30 uur overboord geslagen en verdronken op de Gouwzee nabij Monnickendam. Dit is bevestigd door de kustwacht in Den Helder.
 
De man bevond zich aan boord van een zeiljacht samen met zijn vrouw. Het stel was dicht bij de haven van Monnickendam, toen de man om nog onbekende redenen overboord sloeg. Naar de plaats waar de man te water raakte werd nog een boei geworpen, maar de drenkeling kwam niet meer boven water. Op een van de meevarende andere schepen werd direct alarm geslagen.
 
Het Kustwachtcentrum in Den Helder organiseerde onmiddellijk een geco÷rdineerde zoekactie. Verschillende reddingseenheden zochten naar de drenkeling. Ook een SAR-helikopter werd ingezet. De man werd omstreeks 16.50 uur gevonden door duikers van de brandweer.

Bron: Noordhollands Dagblad (internet), vrijdag 16 september 2011

  *******************  

Drenkeling zeiljacht in Gouwzee aangetroffen

Vrijdagmiddag omstreeks 15.30 uur is er op de Gouwzee, ter hoogte van Monnickendam, een mannelijke opvarende van een zeiljacht te water geraakt. Dit heeft het Kustwachtcentrum in Den Helder vrijdag laten weten.
 
Update 17.00 uur:
De vermiste mannelijke opvarende is aangetroffen. Door de reddingboot van het KNRM station Marken is de drenkeling vervoerd naar de haven Monnickendam. Aldaar is de drenkeling overgedragen aan gereedstaand ambulancepersoneel.

Eerdere berichtgeving:
Onmiddelijk zijn door het Kustwachtcentrum in Den Helder het KNRM reddingstation Marken, Reddingstations Zeevang en Wijdenes, het KLPD Waterpolitie, een SAR helikopter van Defensie en Brandweerduikers van de Veiligheidsregio Zaanstreek Waterland ingezet om de drenkeling te vinden.

'Momenteel is de zoekactie naar de vermiste mannelijke opvarende volop gaande', meldt het Kustwachtcentrum vrijdagmiddag.
 

Bron: Blik op het Nieuws, vrijdag 16 september 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina