naar Marker Nieuws indexpagina

Onderzoek naar sterkte dijken op veen

 

Op 3 oktober starten Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en Rijkswaterstaat in een weiland ten noorden van Uitdam met het opbouwen van een onderzoekslocatie. Hier worden vanaf eind oktober voor een periode van acht maanden veldproeven gedaan naar de sterkte van dijken op veen.
 
Kennisinstituut Deltares, dat het onderzoek uitvoert, plaatst op de onderzoekslocatie rijen containers, waarlangs op verschillende tijdstippen sloten worden gegraven. Daarna wordt een rij met containers geleidelijk met water gevuld, waardoor de druk toeneemt en een deel van het veen uiteindelijk ‘bezwijkt’ en in de sloot schuift. Tijdens dit proces worden alle bevindingen nauwkeurig gemeten.
 
Aanleiding voor het onderzoek is het versterkingsproject van de Markermeerdijk tussen Hoorn en Amsterdam. Huidige technische rekenmodellen geven aan dat de dijk fors versterkt moet worden. Dat betekent een aanzienlijk ruimtebeslag en hoge versterkingskosten. Experts vermoeden dat veen (zoals onder een deel van de Markermeerdijk) in de praktijk sterker is dan de rekenmodellen aangeven. Deze aanname wordt nu op locatie onderzocht. De resultaten leiden mogelijk tot bijstelling van de rekenmodellen en worden gebruikt om een afgewogen besluit te nemen over de versterking van de Markermeerdijk.Voor meer informatie over het project kunt u contact opnemen met de heer Denters van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier ( (072) 582 82 82.
 
Presentatie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in PDF

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 28 september 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina