naar Marker Nieuws indexpagina

'De Man uit Den Haag'

 
Afgelopen weekend speelde Toneelvereniging ’t Voetlicht de klucht “de Man uit den Haag”. Een kolderiek stuk over een toneelvereniging die bang is dat de man van het ministerie van Cultuur en Welzijn hen niet alleen nooit meer zal subsidiëren, maar zelfs hun spullen komt afnemen. Dezelfde ambtenaar, echter, is ook verantwoordelijk voor de toekenning van een prijs van 10.000 Euro. Het beste gezelschap van Noord Holland zal deze prijs winnen en Marken doet er alles aan om die vereniging te zijn.
 
Het stuk begint rustig, maar langzaam aan neemt de verwarring rond de man uit den Haag toe. Hoe behandel je zo’n belangrijke ambtenaar? En wat doe je als na 50 jaar aan de kant geschoven wordt, omdat je de zwakste toneelschakel schijnt te zijn? Wat gebeurt er als de nieuwelingen “uit den Haag” eng, maar ook woest aantrekkelijk blijken?
 
 De Marker spelers speelden met zichtbaar veel plezier de niet altijd even makkelijke rollen en werden door het publiek beloond met lachsalvo’s. Hilarisch zijn de scènes tussen regisseuse Sascha en de voorzitster en de slotscene waar de “man uit den Haag” zich zowel figuurlijk als letterlijk helemaal bloot geeft naar schuldeiser en publiek. Onder het mom van “je mag alles van mij hebben, behalve mijn liefde voor toneel”  weet hij in ieder geval de voorzitster meer dan voor zich te winnen. Ook de scènes op het toilet spreken tot de verbeelding: gewaagd, maar nooit grof ordinair.
 
Bijzonder was Vrijdagavond dat er maar liefst drie debutanten waren: niet op het toneel, maar achter de schermen. Patricia Reedijk en Elco Boogaard bedienden de knoppen van het mengpaneel en Sharon Kaars hielp bij de grime. Beide meiden hebben bij ‘t Spotje gespeeld en kennen nu ook de andere kant van het podium .
 
De frisse wind die lijkt te waaien door toneelvereniging ’t Voetlicht is voor een groot deel te danken aan de supervisie van de nieuwe regisseuse, Lowina Zondervan. Door haar toedoen zijn er de afgelopen maanden spellessen georganiseerd en toneelworkshops gegeven. En al die inspanningen wierpen vruchten af:  een prima resultaat op de planken.  
 
 

Bron: Ingezonden, zondag 9 oktober 2011

 naar Marker Nieuws indexpagina